Kari Tikkinen pitää tutkimuksen tekemistä tärkeänä, vaikka se onkin osoittautunut raskaaksi. Kuva: Vilhelm Sjöström / Studio Musta & Valkoinen
Artikkeli

Mahdottoman edessä – löytyykö koronaan parantavaa lääkettä?

24.03.2021 | 14:48

Teksti : Ulla Ora

Vaikuttaja: Kari Tikkinen on ollut tutkijana keskiössä, kun koko maailma kamppailee itseään irti koronapandemiasta. 

Parantavaa lääkettä covid-19-virustartunnan saaneille ei ole löytynyt, vaikka tutkijat ympäri maailman ovat taistelleet sen puolesta. Professori Kari Tikkisen mielestä kansainvälinen tutkimus kannattaa silti. 

– Tutkimuksesta on ollut paljon hyötyä tulevia pandemioita ajatellen. Se on mahdollistanut maailmanlaajuisen monikeskustutkimuksen ja uusien tutkimusalustojen rakentamisen. 

Tikkisen vetämässä SOLIDARITY-tutkimuksen Suomen osuudessa etsitään lääkitystä, jolla voitaisiin estää koronapotilaiden kuolemia. Tutkimuksessa on mukana 35 maata.  

SOLIDARITY-tutkimuksen keskiössä on ollut kokeellinen viruslääke remdesiviiri, jota on aiemmin tutkittu ebola-viruksen hoidossa. 

– Sen vaikutus on covid-19:ssa kuitenkin ollut melko pieni. Lääke mahdollisesti vähentää koronakuolleisuutta noin kymmenen prosenttia, mutta emme ole siitä vielä varmoja. 

Vanhat totuudet eivät päde

Tutkija on vakuuttunut siitä, että monikansalliset tutkimukset ovat ainoa keino tuottaa nopeaa lääketutkimusta luotettavasti, koska lääketutkimukseen tarvitaan tuhansia potilaita. Jotta lääkkeen teho voidaan osoittaa luotettavasti, tarvitaan sairastuneiden lisäksi jopa yli tuhat kuolemantapausta.

– Suomen kapasiteetti ei yksin riitä luotettavaan tutkimustulokseen. Meillä kuolemantapaukset eivät onneksi ylitä tutkimukseen tarvittavaa määrää.

Remdesiviirin lisäksi SOLIDARITY-hankkeessa on tutkittu hydroksiklorokiinin, lopinaviiriin ja interferonin vaikutusta koronakuolemiin. Niistä ei ollut lainkaan apua.

– Tauti on erilainen kuin on ajateltu, eivätkä vanhat totuudet enää pidä paikkaansa.

Kansainvälisesti on osoitettu, että deksametasoni on tehokas lääke silloin, kun tauti on edennyt pitkälle. Taudin alkuvaiheessa siitä ei ole apua.

Vääntöä ja painetta

SOLIDARITY-tutkimusta on tehty kriisitutkimuksena, jossa on Suomesta ollut mukana 13 sairaalaa. Tutkimus jatkuu niin kauan, kun potilaita on.

Tikkinen lähti mukaan tutkimukseen havahduttuaan, että kukaan muu ei ollut lähtenyt tekemään vastaavaa Suomessa.

– Laitoin asiasta viestin Twitteriin. Myöhemmin Fimea piti aiheesta suunnittelukokouksen, johon minutkin kutsuttiin.

Tikkisellä on kokemusta kansainvälisestä tutkimuksesta, ja hänellä oli kollegoita, jotka lähtivät mukaan hankkeeseen.

– Tuntui tärkeältä aloittaa juuri tämä tutkimus, vaikka se on ollut raskaampaa kuin olin ajatellut. Tähän on liittynyt monenlaista vääntöä ja painetta.

Tutkija muistuttaa, että myös WHO tekee ensimmäistä kertaa näin laajaa tutkimusta liittyen pandemiaan. Lopputulos on arvoitus.

– Toivottavasti rokotteet toimivat ja tämä tutkimus tulee turhaksi. 

Kari Tikkinen

  • kansallinen päätutkija WHO:n johtamassa SOLIDARITY -tutkimuksessa, jossa etsitään tehokkaita lääkkeitä covid-19-tartunnan saaneille. 
  • syntynyt Lappeenrannassa 4.2.1978  
  • urologian professori Helsingin yliopistossa, urologi HUSissa ja Eksotessa. 
  • kliinisen epidemiologian dosentti Helsingin yliopistossa 2014– 
  • post doc -tutkija McMaster-yliopistossa 2011–2013 
  • lääketieteen tohtori, Tampereen yliopisto, 2010 
  • kansainvälisen Clinical Urology and Epidemiology (CLUE) Working Groupin perustaja.