Lääkehoidon kokonaisarviointi toteutettiin etävastaanoton avulla. Kuvan henkilö ei liity tapaukseen. Kuva: iStock
Artikkeli

Lääkehoidon laiminlyöminen johti univaikeuksiin ja mielialan vaihteluun

31.08.2021 | 10:26

Teksti : Paula Timonen

Jaa artikkeli:

Lääkehoidon kokonaisarvioinnissa paljastui, että iäkäs kotihoidon piiristä pois jäänyt rouva oli ollut pari viikkoa ilman lääkkeitään.

Lääkehoidon kokonaisarviointi toteutettiin etävastaanoton avulla 76-vuotiaalle rouvalle. Rouvan tukena haastatteluun osallistui myös hänen tyttärensä, ja terveysaseman potilastietojärjestelmään tallennetut taustatiedot saatiin palveluohjaajan välityksellä.

Rouvalla oli verenpainetauti ja korkea kolesteroli. Verenpainetaudin hoitoon ei ollut käytössä lääkitystä, vaikka vuotta aikaisemmin kirjatut verenpainemittaustulokset olivat tasoa 170/90 - 199/100 mmHg.

Rouva oli jo pitkään kärsinyt löysävatsaisuudesta ja ripulista, mikä haittasi liikkumista kodin ulkopuolella. Lisäksi hänellä oli hyvin kuiva iho. Muistitestin (MMSE) tulos reilun parin vuoden takaa oli hyvä, 29/30.  

Ongelma

Rouva oli ollut aiemmin kotihoidon asiakas, mutta hoitosuhde oli lopetettu joitakin kuukausia aikaisemmin. Hän ei pitänyt lääkkeitä kovin tarpeellisina, eikä esimerkiksi käyttänyt tarvittaessa otettavia lääkkeitä lainkaan.

Rouvasta oli hiljattain tehty huoli-ilmoitus psykiatrian polilta. Hän oli itse ottanut yhteyttä poliklinikalle ja kertonut mielialaongelmistaan ja arjen vaikeuksista. Peseytyminen, syöminen ja lääkkeiden ottaminen eivät olleet viime aikoina sujuneet aloitekyvyttömyyden vuoksi.

Kun reseptit oli käytetty loppuun, myös lääkkeiden ottaminen oli loppunut. Nyt kaikki lääkkeet olivat olleet pari viikkoa käyttämättä, mikä oli johtanut valvomiseen öisin. Rouva ymmärsi tilanteen vakavuuden, mutta oli itse kyvytön hoitamaan asioita kuntoon.

Ratkaisu 

Kävin lääkehoidon arvioinnin läpi hoitavan lääkärin kanssa etäpalaverissa. Keskustelumme perusteella lääkäri päätyi varaamaan rouvalle ajan vastaanotolle. Sen yhteydessä on tarkoitus kartoittaa verenpainetaudin tilannetta ja tarvittavaa lääkehoitoa sekä selvittää löysävatsaisuuden syitä.

Ennen vastaanottoa rouvaa neuvottiin helpottamaan ripulin oireita itsehoitolääkkeillä, esimerkiksi loperamidilla.

Potilastietojärjestelmän lääkityslista siivottiin tarpeettomista ja käyttämättömistä lääkkeistä. Nukahtamista tukevista lääkkeistä jätettiin pois ylimääräisenä mirtatsapiini. Säännölliseen käyttöön jäivät olennaisimmat neljä lääkettä: mielialalääke venlafaksiini, nukahtamista helpottava ketiapiini, kolesterolilääke simvastatiini ja kalsium-D-vitamiinivalmiste.

Tarvittaessa otettavien listalle jätettiin vain särkylääke Panadol Forte ja perusvoide Canoderm. Perusvoiteen säännöllistä käyttöä suositeltiin rouvalle. 

Haastattelussa heräsi epäilys myös puutteellisesta ravitsemustilasta. Rouvaa kehotettiin kiinnittämään huomiota ruokavalion monipuolisuuteen ja erityisesti proteiinin saantiin, sekä riittävään juomiseen. Ravitsemuksen tukemiseen hänelle suositeltiin täydennysravintovalmisteiden käyttöä.

Rouva otettiin takaisin kotihoidon piiriin. Hoitajakäynteihin sisällytettiin lääkehoidossa avustaminen ja dosetti otettiin käyttöön. Myös verenpainetta alettiin seuraamaan hoitajakäyntien yhteydessä. 

Seuranta 

Rouvan lääkäri ja kotihoito aloittivat lääkehoidon tiiviin seurannan, jotta vastaavanlainen tilanne ei pääsisi toistumaan.

Säännöllisesti Annos ennen arviota Muutos
Mirtazapin Orion 15 mg, mirtatsapiini 1 x 1 Lopetus
Venlafaxin Orion 75 mg, venlafaksiini 1 x 1 Ei muutosta
Calcichew D3 Forte 500 mg/10 mikrog,
kalsiumkarbonaatti, kolekalsiferoli
1 x 2 Ei muutosta
Simvastatin Orion 40 mg, simvastatiini 1 x 1 Ei muutosta
Ketipinor 25 mg, ketiapiini 1 x 1 Ei muutosta
Tarvittaessa    
V-pen Mega 1 milj.IU, fenoksimetyylipenisilliini Ei käytössä Poistetaan listalta
Voltaren Retard 75 mg, diklofenaakki Ei käytössä Poistetaan listalta
Vimovo 500/20 mg, naprokseeni, esomepratsoli Ei käytössä Poistetaan listalta
Tenox 10 mg, tematsepaami Ei käytössä Poistetaan listalta
Melatonin Orion 3 mg, melatoniini Ei käytössä Poistetaan listalta
Nasolin 0,5 mg/ml, ksylometatsoliini Ei käytössä Poistetaan listalta
Duact 8/60 mg, akrivastiini, pseudoefedriini Ei käytössä Poistetaan listalta
Agiocur, ispaghula Ei käytössä Poistetaan listalta
Pegorion 12 g, makrogoli Ei käytössä Poistetaan listalta
Panadol Forte 1 g, parasetamoli 1 x 1 - 3 Pidetään varalla    
kotona ja resepti voimassa     
Canoderm 2 x vrk Otetaan perusvoide säännölliseen käyttöön

 

Lääkehoidon kokonaisarvioinnin teki Paula Timonen, joka on LHKA-erityispätevyyden suorittanut apteekkari Lahden 3. Ilves apteekista ja Pro dosis Oy:n toimitusjohtaja.