Apteekit pystyvät valmistaman 3D-tulostimella yksilöityjä lääkkeitä, jos tehdasvalmisteiset lääkkeet eivät sovi potilaalle. Suomessa noin joka viides apteekki valmistaa lääkkeitä itse.
Artikkeli

Digitalisaatio etenee apteekeissa – 3D-tulostimella yksilöityjä lääkkeitä

06.04.2023 | 10:25

Teksti : Erja Elo

Maailmanmarkkinoille tähyävä suomalaisyritys on kehittänyt palvelukonseptin, jolla apteekit voivat valmistaa 3D-tulostimella yksilöllisiä lääkkeitä esimerkiksi lapsille ja vanhuksille.

Mikroaaltouunia muistuttava 3D-tulostin hyrrää ja vingahtelee CurifyLabsin laboratoriossa. Hetkeä aiemmin sen sisään on ladattu mustepatruunassa vaaleaa geeliä.

Tulostimen suutin alkaa valuttaa nestettä ulos muutaman millilitran annoksina. Geeli leviää alustalle osuessaan litteiksi tableteiksi, jotka alustaan integroitu vaaka punnitsee laadunvarmistuksena. Valmis nappirivistö siirretään hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Viilentynyt geelitabletti on vaalea ja vaniljantuoksuinen, pohjasta litteä ja päältä kupera. Koostumus muistuttaa nallekarkkia, joka palautuu vääntelyn jälkeen kimmoisasti takaisin alkuperäiseen muotoonsa.

Geelitabletti sulaa nopeasti suussa ja on helppo niellä, joten se sopii hyvin esimerkiksi lapsille ja vanhuksille. Nämä ovat juuri niitä potilasryhmiä, joille apteekit muutenkin valmistavat yksilöllisiä lääkkeitä käsityönä.

Lapsille, vanhuksille ja syöpäpotilaille

Tulostettavat lääkkeet ovat erikoistilanteissa käytettäviä ex tempore -valmisteita, jotka apteekki valmistaa lääkärin reseptin mukaan itse.

Käsin tehtyjä lääkkeitä tarvitaan silloin, kun lääkäri ei löydä potilaalle sopivaa tehdasvalmisteista lääkettä. Silloin hän kirjoittaa ex tempore -reseptiin apteekeille ohjeet siihen, mitä vaikuttavia aineita ja apuaineita lääkkeen tulee sisältää.

– Tulostettavat lääkkeet eroavat tehdasvalmisteisista siten, että ne on räätälöity yksilöllisesti lääkärin reseptin mukaan juuri tietylle potilaalle tämän sairauden, iän, sukupuolen tai geneettisten ominaisuuksien perusteella, kertoo CurifyLabsin teknologiajohtaja Niklas Sandler Topelius.

Esimerkiksi lapsille ei aina löydy markkinoilta valmiiksi sopivan matala-annoksista valmistetta ja aikuisille tarkoitetun tabletin jakaminen esimerkiksi seitsemään täsmälleen yhtä suureen osaan on hyvin vaikeaa. 3D-tulostimella annostelu on erittäin tarkkaa.

Muita potentiaalisia hyötyjiä lääkkeiden 3D-tulostamisesta ovat esimerkiksi syöpäpotilaat, joiden lääkeannoksia täytyy säätää portaittain.

Valmiit lääkkeet siirretään tulostamisen jälkeen hetkeksi jääkaappiin jähmettymään.

Taustalla vuosien tutkimustyö

Farmasian tohtori Niklas Sandler Topelius on tehnyt pitkään tutkimustyötä tulostettavien lääkkeiden parissa, viimeksi Åbo Akademin farmasian teknologian professorina yli kymmenen vuoden ajan.

– Kaupallistamisen potentiaali oli usein mielessä tutkimustyötä tehdessä, mutta omat työkalut eivät siihen riittäneet, hän kertoo.

Yhteistyökumppaniksi ryhtyi vaimo, Charlotta Topelius, jolla on kokemusta sarjayrittäjyydestä, brändien rakentamisesta ja markkinoinnista.

He perustivat CurifyLabsin vuonna 2021. Yritys työllistää heidän lisäkseen 13 henkeä: farmasian, laadunvarmistuksen ja lääkevalmistuksen ammattilaisia, ohjelmistokehittäjiä sekä rahoituksen ja lainsäädännön osaajia.

Yritys lanseerasi maaliskuussa MiniLab-palvelukonseptin, joka on tarkoitettu apteekeille ja sairaala-apteekeille. Konseptiin kuuluu 3D-tulostimen lisäksi kaikki lääkevalmistukseen tarvittava: tulostettavia musteita, lääkkeenvalmistusta ohjaava tietokoneohjelmisto sekä integroituja laadunvarmistusmenetelmiä.

Tavoitteena USA:n markkinat

Toimitusjohtaja Charlotta Topelius kertoo, että lääkkeiden tulostaminen ex tempore -valmistuksessa on juuri nyt kasvava markkina maailmalla.

CurifyLabsin asiakkaat ovat tällä hetkellä pääasiassa sairaala-apteekkeja Saksassa, Espanjassa, Sveitsissä ja Hollannissa. Yrityksen tavoitteena on laajentaa toimintaa voimakkaasti Euroopassa ja päästä USA:n markkinoille, jossa lääkkeiden ex tempore -valmistus on laajamittaisempaa kuin Euroopassa.

Saksan apteekeissa ja sairaala-apteekeissa on paljon omaa lääkkeenvalmistusta. CurifyLabs palkkasi maahan juuri oman myyjän.

– Eräästä saksalaisesta sairaala-apteekista kerrottiin, että heillä valmistetaan joka vuosi pelkästään lapsille yli 250 000 lääkekapselia, Charlotta Topelius kertoo.

CurifyLabs tekee tiivistä yhteistyötä monien alojen erikoislääkärien kanssa. Topelius saa lähes päivittäin ehdotuksia siitä, mitä kaikkia potilasryhmiä yritys voisi palvella.

– Meillä on esimerkiksi Espanjassa asiakas, joka haluaisi tulostaa lasten aivosyöpään käytettävää lääkettä. Lääkeaineelle kehitetään meidän tuotekehityslaboratoriossa toimiva formulaatio, jolla varmistetaan, miten lääke käyttäytyy tulostettavana musteena ja täyttää sille asetetut laatuvaatimukset.

Pehmeät geelitabletit sopivat erityisen hyvin lapsille ja muistisairaille. Koostumus on alun perin kehitetty espanjalaisen sairaalan nielemisvaikeuksista kärsiville potilaille.

Joka viides apteekki valmistaa lääkkeitä

Lääkkeiden 3D-tulostaminen apteekeissa on tavallaan paluuta aikaan, jolloin apteekit valmistivat kaikki lääkkeet itse lääkäreiden kirjoittamien reseptien perusteella.

Edullisten tehdasvalmisteisten lääkkeiden yleistyminen ja lääkkeille asetetut laatuvaatimukset ovat vähentäneet apteekkien omaa lääkevalmistusta huomattavasti.

Suomessa apteekkien oma lääkevalmistus on vähäistä. Noin joka viides apteekki valmistaa erilaisia voiteita, liuoksia ja kapseleita.

Tavallisempaa on, että apteekit ostavat ex tempore -valmisteet niin sanotuilta sopimusvalmistajilta eli apteekeilta, joilla on suuret tilat lääkkeenvalmistukseen.

– Lääkkeiden valmistus on farmasian ammattiosaamisen ytimessä, mutta se vie apteekeilta paljon resursseja. 3D-tulostin automatisoi useita manuaalisia työvaiheita ja vapauttaa farmaseuttien aikaa muuhun. Tulostaminen tuo apteekkien omaan pienen skaalan lääkevalmistukseen myös teollista laatua, Sandler Topelius kertoo.

Lihan makuisia lääkkeitä koirille

CurifyLabsin 3D-tulostimella voi valmistaa kaikenlaisia lääkkeitä, joita apteekit muutenkin valmistavat käsityönä.

Variaatioita on valtavasti, sillä 3D-tulostimella voi määritellä tuotteelle esimerkiksi koon ja lääkemuodon. Geelitabletit ovat yksi mahdollinen lääkemuoto, vaihtoehtoisesti lääkkeen voi printata syötävälle kalvolle tai tulostaa perinteisinä tabletteina.

Lääkkeen makukin on usein räätälöitävissä käyttäjän mieltymysten mukaan: suomalaisessa pilottiapteekissa on valmistettu kissoille ja koirille lihan makuisia lääkkeitä.

Tulevaisuudessa 3D-tulostimella voidaan valmistaa ”polypillereitä", joissa yksi lääkeannos sisältää useita lääkeaineita, Niklas Sandler Topelius sanoo

Polypilleriin voi tulostaa monta lääkettä

Tulevaisuudessa lääkkeitä määrätään luultavasti yhä useammin geneettisen profiloinnin kautta. Potilaalle tehdään ensin geenitesti, jonka perusteella apteekki voi tulostaa juuri hänelle parhaiten sopivan lääkkeen, jos myyntiluvallista kaupallista valmistetta ei ole saatavilla.

– Geneettinen profilointi yleistyy koko ajan, esimerkiksi Hollannissa sitä käytetään enenevässä määrin, Niklas Sandler Topelius sanoo.

CurifyLabsin laitteilla tulostetaan tällä hetkellä vain yhtä lääkeainetta kerrallaan, mutta tulevaisuudessa niillä voidaan valmistaa ”polypillereitä”.

– Yksi suuri tulevaisuuden lupaus 3D-tulostamisessa on se, että samaan lääkeannokseen voidaan tulostaa useita lääkeaineita. Lääkkeiden yhdistämisestä on hyötyä esimerkiksi nielemisongelmista kärsiville vanhuksille, joilla voi olla päivittäisessä käytössä 10-20 lääkettä. Tämä voi parantaa hoitomyöntyvyyttä, Niklas Sandler Topelius sanoo.

Lääkkeiden tulostamiseen uskovat myös sijoittajat. CurifyLabs on saanut toimintaansa tukea muun muassa Business Finlandilta, Apteekkien Eläkekassalta, Lifeline Venturesilta, Avohoidon Tutkimussäätiöltä ja yksityisiltä enkelisijoittajilta. Talouselämä valitsi sen alkuvuodesta yhdeksi tämän hetken kiinnostavimmista kotimaisista kasvuyrityksistä.