Uutinen

Ylipaino ja raskausdiabetes yhteydessä myöhemmin ilmaantuviin aineenvaihduntahäiriöihin

31.03.2017 | 09:29

Teksti : ERJA ELO

Raskausdiabetekseen sairastuvilla naisilla on suurentunut riski sairastua myöhemmin metaboliseen oireyhtymään.

Oireyhtymään liittyvät suurentunut vyötärönympärys, alentunut HDL-kolesteroli sekä kohonneet verenpaine, verensokeri ja veren rasva-arvot.

UKK-instituutissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin metabolisen oireyhtymän yleisyyttä ja sen kehittymiseen vaikuttavia tekijöitä seitsemän vuotta synnytyksen jälkeen.

Raskausdiabeteksen riskiryhmään kuuluvista naisista 14 %:lla todettiin metabolinen oireyhtymä seitsemän vuotta synnytyksen jälkeen. Varhaista raskausdiabetesta sairastaneista metabolista oireyhtymää sairasti 50% ja terveistä naisista 7 %.

Raskautta edeltävä ylipaino ja raskauden alussa ilmaantuva raskausdiabetes olivat yhteydessä metaboliseen oireyhtymään.

- Painonhallinta ennen raskautta ja sen jälkeen on paras tapa pienentää metabolisen oireyhtymän riskiä, toteaa ravitsemusasiantuntija Jatta Puhkala UKK-instituustista.

Tutkimus on osa UKK-instituutin raskausdiabeteksen ehkäisyhanketta, joka toteutettiin 14 pirkanmaalaisessa äitiysneuvolassa vuosina 2008-2010.

Metabolisen oireyhtymän määrittämistä varten 7-vuotisseurannan mittauksissa kävi 289 naista, joiden keski-ikä oli 38 vuotta. Aiempien tutkimusten mukaan metabolista oireyhtymää sairastaa noin neljännes samanikäisistä suomalaisista naisista.

Tutkimus on julkaistu BMJOpen-lehdessä.