Uutinen

Ylilääkäri arvioi: Statiinien hyödyt ovat selvästi haittoja suuremmat – diabetesriskistä huolimatta

10.05.2017 | 13:10

Teksti : VIRPI EKHOLM

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkalan mukaan tuore suomalaistutkimus ei ainakaan toistaiseksi vaikuta hoitokäytäntöihin.

Itä-Suomen yliopistossa valmistuneen väitöstutkimuksen mukaan simvastatiini ja atorvastatiini lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä enemmän kuin on aiemmin tiedetty.

Tutkimuksessa statiinihoidon todettiin lisäävän diabeteksen riskiä 46 prosenttia, ja sen todettiin myös vähentävän insuliiniherkkyyttä ja insuliinin eritystä.

Viime vuonna simvastatiinista maksettiin lääkekorvauksia noin 330 000 ja atorvastatiinista noin 230 000 suomalaiselle.

Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala arvioi, että tutkimus ei ainakaan toistaiseksi vaikuta hoitokäytäntöihin.

- Statiineja määrätään nykyisten hoitosuositusten mukaan niille, joilla on suurentunut valtimotautien kokonaisriski. Näillä potilailla statiinihoidon hyödyt ylittävät moninkertaisesti mahdolliset haitat, Hekkala korostaa.

Statiinihoitoon on liitetty diabetesriski myös aiemmissa kansainvälisissä tutkimuksissa – mutta selvästi vähäisempi kuin suomalaisessa METSIM-aineistossa.

- Aiemmissa, ja myös tässä tutkimuksessa diabeteksen saaneet henkilöt olivat painavampia, heidän vyötärönympäryksensä oli suurempi ja he harrastivat muita vähemmän liikuntaa. He olivat siis muutenkin vaarassa sairastua diabetekseen, Hekkala pohtii.

Kuusi vuotta kestäneessä seurantatutkimuksessa oli mukana yli 8 700 Kuopiossa ja lähikunnissa asuvaa miestä, joista yli 2100 käytti statiineja ja noin 6 600 toimi verrokkeina.

Tutkimuksessa seurattiin myös pravastatiinin vaikutuksia diabetesriskiin, mutta sen ei todettu lisäävän riskiä sairastua diabetekseen.

Master of Science Nagendra Yalurin väitöstutkimuksessa selvitettiin myös solutason mekanismeja, joilla insuliinieritys häiriintyy haiman insuliinia erittävissä saarekkeissa ja insuliiniherkkyys vähenee lihassoluissa statiinihoidon aikana.

Väitöstutkimus ”Diabetogenic effects of statins” löytyy osoitteesta epublications.uef.fi.