Uutinen

Yleiseen antibioottiin käyttörajoituksia

05.10.2018 | 16:45

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Euroopan lääkevirasto (EMA) suosittaa fluorokinoloniantibiootin käytön rajoittamista vakavien, mutta harvinaisten haittavaikutusten vuoksi.

Fluorokinoloniantibiootteja käytetään muun muassa virtsatieinfektioiden ja hengitystieinfektioiden, kuten keuhkokuumeen ja keuhkoputkentulehduksen, hoitoon.

Europan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittaa, että fluorokinoloniantibioottien käyttöä rajoitetaan, koska käytöstä raportoitu vakavia, vaikkakin erittäin harvinaisia, pitkäaikaisia lihaksiin, niveliin ja hermostoon kohdistuvia haittavaikutuksia.

Yleisimpiä Suomessa käytettyjä fluorokinoloniantibiootteja ovat siprofloksasiini, levofloksasiini ja moksifloksasiini.

PRAC aloitti kinoloni- ja fluorokinoloniantibioottien arvioinnin helmikuussa 2017, ja se koski suun kautta otettavia sekä pistoksina, infuusioina ja hengitysteihin annosteltavia lääkevalmisteita. PRAC suosittaa, että kinoloniantibiootit poistetaan kokonaan markkinoilta. Ryhmän lääkkeitä ei ole myynnissä Suomessa.

Vältettävä useissa tilanteissa

PRAC suosittelee, ettei fluorokinoloniantibiootteja tule käyttää infektiohin, jotka eivät ole vakavia tai joilla on taipumus parantua ilman hoitoa. Tällaisia ovat tavalliset nieluinfektiot.

Lääkkeitä ei myöskään tulisi käyttää toistuvien alempien virtsatieinfektioiden tai turistiripulin ehkäisyssä tai lievien tai kohtalaisten vakavien infektioiden hoidossa, kun tarjolla on muita tarkoitukseen suositeltuja lääkkeitä.

Fluorokinolonivalmisteita tulee välttää myös, jos potilaalla on aiemmin ollut niistä vakavia haittavaikutuksia.

Erityisen varoen lääkkeitä tulee käyttää, kun potilas on iäkäs, hän kärsii munaisten vajaatoiminnasta tai hänelle on tehty elinsiirto. Sama koskee potilaita, joita hoidetaan systeemisellä kortikosteroidilla. Näillä potilailla on muita suurempi riski saada kyseisten antibioottien aiheuttama jännevaurio.

Haittoihin kiinnitettävä huomiota


Yksittäisten fluorokinoloniantibioottien käyttöä koskevat valmistetiedot päivitetään vastaamaan näitä rajoituksia.

PRAC suosittelee myös, että terveydenhuollon ammattilaiset neuvovat potilaita lopettamaan fluorokinoloniantibiootin käytön heti, jos he havaitsevat lihaksiin, jänteisiin tai luihin kohdistuvia haittoja. Näitä ovat esimerkiksi  jänteen tulehdus tai repeäminen, lihaskipu tai -heikkous, nivelkipu tai turvotus.

Kyseessä on yleisin Suomessa korvattu lääkevahinko.

Käyttö tulee lopettaa myös, jos ilmenee hermostoon kohdistuvia haittoja, kuten pistelyä, väsymystä, masennusta, sekavuutta, itsemurha-ajatuksia, unihäiriöitä, näkö- ja kuulo-ongelmia tai maku- ja hajuaistin muuttumista.

PRACin suositusta käsittelee seuraavaksi EMAn lääkevalmistekomitea (CHMP), joka antaa asiasta viraston lopullisen lausunnon.