Uutinen

Virheelliset lääkitystiedot voivat johtaa riski- ja haittatapahtumiin

08.12.2017 | 12:04

Teksti : INKERI HALONEN

Geriatri Paula Vuollon mukaan jokaisella potilaalla tulisi olla oikeus siihen, että uusista hoidoista päätettäessä todellinen lääkitystilanne olisi tiedossa.

Lääkitystietojen epämääräisyys ja sen tuoma ahdistus ovat Tornion terveyskeskuksen geriatri Paula Vuollolle osa lääkärityöhön kuuluvaa arkea.

– Itse koen asian erittäin haastavana. En voi suunnitella potilaan hoitoa ilman luotettavaa tietoa lääkityksen kokonaisuudesta, ja sen selvittämiseen menee usein valtavasti aikaa, hän toteaa.

Vuollo toimi proviisoreiden Niina Makkosen ja Liisa Vähälassin lääkitystietojen oikeellisuutta selvittäneen työn ohjaajana. 

– Minusta se oli lähtökohtaisesti hirveän hyvä ja käytännönläheinen työ ikuisesta ongelmasta, hän tiivistää.

"Lääkityslistaa pitää hoitaa jatkuvasti"

Vuollosta jokaisella potilaalla tulisi olla oikeus siihen, että uusista hoidoista päätettäessä todellinen lääkitystilanne olisi tiedossa.

Etenkin vastaanottoa pitäviä kollegoitaan hän kannustaa suhtautumaan lääkityksen tarkistukseen kuin puutarhan hoitoon: ei riitä, että se pistetään kerran kuntoon, vaan sitä pitää hoitaa jatkuvasti.

– Eihän sitä työtä voi kiireisessä päivystyksessä tehdä, vaan siellä pitäisi olla jo luotettavat listat käytettävissä.

Etenkin äkillisissä, hoitoa vaativissa tilanteissa väärät tiedot voivat johtaa riski- ja haittatilanteisiin.

– Olen minäkin joutunut tekemään virallisia vaaratapahtumailmoituksia juuri sen takia, että potilaan turvallisuus on vaarantunut nimenomaan lääkitystietojen epämääräisyyden takia, hän sanoo.

"Annosjakelua pitäisi luukuttaa selvästi enemmän!"

Vuollo ei jaksa uskoa, että ihmiset olisivat vielä valmiita maksamaan apteekille lääkityksen tarkastamisesta ja lääkityslistan päivittämisestä.

– Vaikka palvelu olisi erinomainen, kynnys maksamiseen on ihmisille kova.

Toiseen apteekin palveluun – lääkkeiden koneelliseen annosjakeluun – Vuollo uskoo sen sijaan täysin.

– Voisi selvästi enemmän luukuttaa sitä, kuinka helppo ja hyödyllinen palvelu annosjakelu on. Se on älyttömän hyvä juttu!

Palvelussa asiakkaan lääkitys tarkistetaan ennen jakelun aloittamista.

Lääkkeiden koneellinen annosjakelu on käytössä Tornion kotihoidossa, ja se näkyy:

– Kotihoidon asiakkaiden lääkitystiedot ovat koneellisen annosjakelun ansiosta selvästi paremmalla tolalla kuin monen muun, Vuollo toteaa.