Uutinen

Viranomaiset huolissaan epilepsialääke klonatsepaamin kasvavasta off label -käytöstä

24.05.2018 | 11:25

Teksti : ELINA AALTONEN

Valvira toivoo apteekeilta tarkkuutta klonatsepaamireseptien toimittamisessa.

Valvira ja Fimea ovat huolissaan epilepsialääke klonatsepaamin määräämisestä ja käytöstä.

Tuoreen rekisteritutkimuksen mukaan klonatsepaamin käyttö näyttää Suomessa kasvaneen muiden sairauksien kuin epilepsian hoidossa.

Huolta tämä aiheuttaa siksi, että klonatsepaamin, kuten muidenkin bentsodiatsepiinien, käyttö voi aiheuttaa riippuvuutta ja siihen liittyy korkea väärinkäytön riski.

Klonatsepaamin ainoa virallinen hyväksytty käyttöaihe on epilepsian hoito eikä sillä ole virallista psykiatrista käyttöaihetta.

Klonatsepaamin vaikutus alkaa hitaasti ja kestää pitkään, minkä vuoksi se on suosittu päihdevieroituksessa. Sitä käytetään myös ahdistuneisuushäiriöiden hoidossa.

Klonatsepaamin määrääminen muihin käyttötarkoituksiin on ns. off label -käyttöä eli myyntiluvasta poikkeavaa käyttöä.

Turvallisuusnäkökulmasta off label -käyttö on pääsääntöisesti lääkkeen myyntiluvan mukaista käyttöä huonompi vaihtoehto ja vaatii lääkäriltä huolellista harkintaa ja potilaan tarkkaa seurantaa.

Valvira ja Fimea edellyttävät lääkäreiden noudattavan klonatsepaamin määräämisessä erityistä varovaisuutta.

Valvira: Apteekkien tulee kiinnittää huomiota klonatsepaamiresepteihin

Lääkintöneuvos Kaisa Riala Valvirasta toivoo apteekeilta tarkkuutta klonatsepaamireseptien toimittamisessa.

─ Apteekissa tulee kiinnittää huomiota lääkkeen määrään, toimitustiheyteen ja siihen noudattaako potilas annosteluohjeita. Samoin on hyvä kiinnittää huomiota lääkityksen kokonaisuuteen, Riala toteaa.

Rialan mukaan useiden eri bentsodiatsepiinien yhtäaikainen käyttö voi viitata lääkkeiden väärinkäyttöön.

Usein klonatsepaamia käytetään yhdessä myös muiden väärinkäyttöön soveltuvien lääkkeiden kuten pregabaliinin ja opioidien kanssa.

Väärinkäyttöepäilyissä apteekin tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä reseptin kirjoittaneeseen lääkäriin, lääkärin esimieheen tai viimeiseksi Valviraan.

Apteekkien on hyvä ottaa Valviraan yhtyettä, jos sama lääkäri määrää toistuvasti useille potilaille suuria annoksia klonatsepaamia ja apteekille herää epäilys lääkkeen päätymisestä väärinkäyttöön tai myyntiin.

─ Yksittäisen paljon klonatsepaamia käyttävän potilaan kohdalla on hyvä varmistaa lääkäriltä, että hän on tarkoittanut klonatsepaamia käytettävän, vaikka kyseessä onkin psykiatrinen indikaatio ja off label -käyttö.

Apteekit voivat jakaa isoista tehdaspakkauksista potilaan tarvitseman määrän

Klonatsepaamia on Suomessa saatavilla vain pitkäaikaiskäyttöön soveltuvissa suurissa, 100 tai 150 tabletin pakkauksissa.

Jos potilaan tarve on pienempi, lääkettä voi kuitenkin määrätä pienemmän pakkauksen, jolloin apteekissa jaetaan tehdaspakkauksesta potilaan tarvitsema määrä.

Lääkepakkauksen jakaminen on usein tarpeellista päihdevieroituksessa olevien potilaiden kohdalla.

Kuten kaikkien bentsodiatsepiinien kohdalla, myös klonatsepaamin käyttö voi kuitenkin aiheuttaa riippuvuutta ja siihen liittyy korkea väärinkäytön riski.

Rekisteritutkimuksen mukaan Suomessa klonatsepaamin käyttäjistä on pitkäaikaiskäyttäjiä yli 60 prosenttia ja heidän osuutensa kaikista klonatsepaamin käyttäjistä on kasvussa. Käyttäjistä lähes 20 prosenttia käyttää suuria klonatsepaamiannoksia.

Uutista täydennetty 24.5.2018 klo 12.10 lauseella: Väärinkäyttöepäilyissä apteekin tulee ottaa ensisijaisesti yhteyttä reseptin kirjoittaneeseen  lääkäriin, lääkärin esimieheen tai viimeiseksi Valviraan.