Uutinen

Vesannon apteekista Vuoden Opetusapteekki

13.11.2015 | 16:30

Teksti : ERJA ELO

Sisä-Savossa sijaitseva Vesannon apteekki on palkittu Vuoden 2015 Opetusapteekkina. Valinta julkistettiin Farmasian Päivien avajaisissa perjantaina.

Lähes täydellinen opetusapteekki”. Näin opiskelijat ovat kuvanneet Vesannon apteekkia antamassaan palautteessa. Apteekki on saanut farmasian opiskelijoilta hyvät pisteet, eikä lainkaan negatiivista palautetta.

Apteekkari Päivi Harjunen on valinnasta yllättynyt ja iloinen.

– Farmasian oppilaiden kouluttaminen on apteekeille hyvin tärkeää. Tuntuu mukavalta, että työmme täällä Vesannon apteekissa on huomattu.

Sisä-Savossa sijaitseva Vesannon apteekki kouluttaa apteekkityöhön joka vuosi 1–2 nuorta, jotka opiskelevat farmasiaa Itä-Suomen yliopistossa.

Opiskelijoiden perehdyttämiseen on riittänyt aikaa, vaikka apteekki on pieni. Apteekista toimitetaan noin 34 000 reseptiä vuodessa ja siellä työskentelee apteekkarin lisäksi proviisori, kaksi farmaseuttia ja yksi tekninen työntekijä.

Vuoden Opetusapteekin valinnut työryhmä perustelee valintaa sillä, että Vesannon apteekissa harjoittelujaksot, perehdyttäminen ja oppimisen seuranta on hoidettu suunnitelmallisesti. Oppilailta ovat saaneet kiitosta erityisesti apteekkari Harjunen sekä harjoittelusta vastaava proviisori Markus Lumipuu.

Vesannon apteekissa oppilaita arvostetaan ja heidät otetaan heti osaksi työyhteisöä.

– Keskustelen oppilaiden kanssa ennen harjoittelun alkua ja mietimme yhdessä jokaiselle omat kehittämiskohteet. Olen asettanut henkilökunnalle tavoitteen, että oppilaiden pitää lähteä meiltä motivoituneina ja osaavina. Meillä on ollut aina hyviä oppilaita ja olen ollut tosi tyytyväinen lopputulokseen, apteekkari Harjunen kertoo.

Ei kiirettä asiakaspalveluun

Oppilailla on ollut Vesannon apteekissa mahdollisuus osallistua monipuolisesti apteekin työtehtäviin. Perehdytyksessä on edetty sopivan hitaasti.

– Oppilaiden kanssa käydään asiat läpi pikkuhiljaa, kaikkea ei tarvitse omaksua parissa päivässä. Joiltakin saattaa mennä pari viikkoa, ennen kuin he ovat valmiita asiakaspalveluun, apteekkari Harjunen kertoo.

Hän antaa kiitosta apteekkinsa asiakkaille.

– Asiakkaat ovat todella ihania, he suhtautuvat farmasian oppilaisiin leppoisasti, eikä kukaan valita kiirettä. Siinäkin mielessä apteekissa on ollut helppo pitää oppilaita.

Tunnustus opiskelijapalautteen perusteella

Vuodesta 1992 lähtien jaettu Vuoden opetusapteekki -tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain apteekille, jossa farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluva harjoittelu on järjestetty esimerkillisellä tavalla.

Palkittava apteekki valitaan opiskelijapalautteen perusteella. Valinnasta päättää koulutusyksikköjen ja apteekkialan järjestöjen edustajista koostuva työryhmä.

Farmaseutin ja proviisorin opintoihin kuuluvan, yhteensä puolen vuoden apteekkiharjoittelun, suorittaa apteekeissa vuosittain noin 600 farmasian opiskelijaa.