Uutinen

Valtaosa lääkäreistä kannattaa itsehoitolääkkeiden apteekkimyyntiä

12.04.2018 | 13:05

Teksti : VIRPI EKHOLM

Innokkaimpia itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisessa olivat yksityisen puolen lääkärit: heistä 38 prosenttia sallisi itsehoitolääkkeiden myynnin ainakin osittain kaupoissa ja kioskeilla.

Seitsemän kymmenestä Apteekkarilehden kyselyyn vastanneesta lääkäristä katsoo, että itsehoitolääkkeitä tulisi jatkossakin myydä vain apteekissa.

Sähköpostitse tehtyyn kyselyyn vastasi 300 lääkäriä helmikuun aikana. 

Kyselyyn vastanneista noin puolet toimi lääkärinä yksityisen terveydenhuollon puolella.

Kun tuloksia tarkasteltiin lääkärin työpaikan kautta, julkisen ja yksityisen puolen lääkäreiden näkemykset itsehoitolääkkeiden apteekkimyynnistä erosivat selvästi.

Innokkaimpia itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamisessa olivat yksityisen puolen lääkärit: heistä 38 prosenttia sallisi itsehoitolääkkeiden myynnin ainakin osittain kaupoissa ja kioskeilla.

Terveyskeskuslääkäreistä näin vastasi vain 22 prosenttia.

Lääkärit saivat myös mainita lääkkeitä, joiden myynti olisi mahdollista apteekin ulkopuolella. Tulokset hämmästyttivät Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltosta.

– Yllättävän moni lääkäri ehdotti, että särkylääkkeitä ja flunssanenäsumutteita voisi myydä päivittäistavarakaupassa. Itse näen, että juuri noilla itsehoitolääkkeillä on suuri vakavien haittojen riski, Aaltonen huomauttaa.

Esimerkiksi Ruotsissa tietyt parasetamolivalmisteet on vedetty pois päivittäistavarakauppojen myynnistä haittojen vuoksi.

Myös lisäneuvontaa edellyttävien itsehoitolääkkeiden kategoria jakaa lääkärien mielipiteitä. Osa lääkäreistä ehdotti kategoriaan pitkää listaa lääkkeitä, osa taas palauttaisi nykyisetkin LVI-lääkkeet reseptille.

– Itselääkinnästä kannattaisi lisätä paikallista vuoropuhelua lääkäreiden ja apteekkilaisten kesken. Se voisi lisätä ymmärrystä ammattiryhmien välillä, Aaltonen ehdottaa.