Uutinen

Väitöstutkija varoittaa: Luontaistuotteilla vaarallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa

02.01.2018 | 10:59

Teksti : ERJA ELO

Lisääntynyt kasvirohdosvalmisteiden ja ravintolisien käyttö huolestuttaa väitöstutkijaa. Yhteisvaikutukset lääkeaineiden kanssa voivat olla hengenvaarallisia.

Kasvien alkaloidiyhdisteet estävät useiden lääkeaineiden aineenvaihduntaan osallistuvien entsyymien toimintaa hälyttävällä tavalla, osoittaa proviisori Kaisa Salminen väitöstutkimuksessaan.

CYP-entsyymien tehtävänä on metaboloida eli muuttaa lääkeaineet helpommin poistuvaan muotoon. Kun näiden entsyymien toiminta estetään, lääkeaineiden pitoisuudet elimistössä muuttuvat.

– Lääkkeiden pitoisuudet ja vaikutukset voivat muuttua odottamattomasti, mikä voi johtaa merkittäviin haittoihin, Salminen sanoo.

Salmisen tutkimus osoittaa, että yhteisvaikutukset ovat mahdollisia, kun eri lääkkeitä tai valmisteita otetaan yhtä aikaa tai toistensa vaikutusaikana.

– Yhteisvaikutusten varalta kannattaa kertoa apteekissa ja lääkärissä asioidessa avoimesti käyttämistään kasvirohdosvalmisteista ja ravintolisistä, koska lääkkeiden kanssa käytettynä yhteisvaikutusten seuraukset voivat olla pahimmillaan hengenvaarallisia, hän varoittaa.

Luontaistuotteiden haittavaikutuksia on aliarvioitu

Alkaloideja sisältäviä kasveja on käytetty lääketieteessä tuhansia vuosia. Kasvien alkaloidiyhdisteillä on voimakkaita vaikutuksia, joista tunnetuin lienee oopiumiunikosta saatava kipulääke morfiini.

Alkaloideja käytetään nykyäänkin monissa valmisteissa. Niin sanottujen luontaistuotteiden eli kasvirohdosvalmisteiden ja ravintolisien käytön lisääntyessä on kasvanut huoli niiden haitallisista yhteisvaikutuksista lääkkeiden kanssa.

Kasviperäiset lääkeaineet, kuten kinidiini ja digoksiini, olivat ensimmäisiä, joista raportoitiin kuolemaan johtaneita lääkeaineyhteisvaikutuksia 1970-luvulla.

Luontaistuotteiden ongelmiin ovat heränneet Euroopan ja Yhdysvaltain lääkeviranomaiset, jotka suosittelevat uusille kasvirohdosvalmisteille lääkeaineyhteisvaikutusten selvitystä.

– Luontaistuotteita ei ole aiemmin käsitelty lääkkeinä, mikä lienee yksi syy siihen, että niiden tehoa, lääkeaineyhteisvaikutuksia ja muita haittavaikutuksia on aliarvioitu, Salminen sanoo.