Uutinen

Väitös: Lääkkeiden saatavuusongelmat ovat Suomessa yleisiä

06.08.2018 | 12:29

Teksti : INKERI MERILUOTO

Keskeisiä syitä saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset.

Valtaosalla suomalaisista apteekeista on lääkkeiden saatavuusongelmia lähes päivittäin, osoittaa proviisori Kati Sarnolan 17. elokuuta tarkistettava väitöstutkimus.

Keskeisiä syitä saatavuusongelmiin ovat lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset.

Sarnolan väitöstutkimuksessa selvitettiin lääkkeiden saatavuusongelmien yleisyyttä, syitä ja vaikutuksia suomalaisille apteekeille sekä saatavuusongelmien syitä lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen näkökulmasta Suomessa.

Lisäksi tutkittiin harvinaislääkkeiden saatavuutta avohoidossa 24 Euroopan maassa.

Apteekit kohtaavat saatavuusongelmia lähes päivittäin

Tutkimuksessa 129 suomalaista apteekkia raportoi tilauksistaan saamatta jääneet lääkevalmisteet sekä saatavuusongelmien syyt ja vaikutukset apteekille.

Lähes kuukauden mittaisen seurantajakson aikana 80 prosentilla apteekeista oli lääkkeiden saatavuusongelmia päivittäin tai lähes päivittäin.

Saatavuusongelmia oli tavanomaisissa, yleisesti käytetyissä lääkeryhmissä, kuten hermostoon vaikuttavissa lääkkeissä sekä sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeissä.

Lääkkeiden saatavuuskatkostapaukset eivät tavallisimmin aiheuttaneet ongelmia apteekeille, koska korvaava valmiste oli saatavilla.

Kolmasosa saatavuuskatkostapauksista aiheutti kuitenkin ongelmia, kuten asiakastyytymättömyyttä, asiakaspalvelutilanteiden pitkittymistä ja vaikeuksia varastonhallinnassa.

Sarnolan mukaan tiedonkulkua lääkeyrityksiltä ja lääketukkukaupoilta apteekkeihin tulisi parantaa.

Ongelmien keskeisiä syitä lääkemarkkinoiden pieni koko ja äkilliset kysynnän muutokset

Lääkkeiden saatavuusongelmien syitä tutkittiin lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen edustajille tehdyillä haastatteluilla.

Haastatteluja tehtiin kaikkiaan 30, ja lähes kaikissa niistä kävi ilmi, että Suomen lääkemarkkinoiden pieni koko aiheuttaa saatavuusongelmia.

Tutkimuksen mukaan myös äkilliset kysynnän muutokset aiheuttavat lääkkeiden saatavuusongelmia.

Kysynnän muutoksia aiheuttavat paitsi tuotteiden myynnin kausivaihtelut, myös kilpailevien yritysten tuotteiden saatavuusongelmat. Kun kilpailevan yrityksen tuote on tilapäisesti poissa markkinoilta, muiden vastaavien tuotteiden myynti kasvaa usein niin nopeasti, ettei tarpeeseen ehditä reagoida.


Proviisori Kati Sarnolan väitöskirja Lääkkeiden saatavuus ja saavutettavuus. Tutkimus lääkkeiden saatavuusongelmista Suomessa ja harvinaislääkkeiden saavutettavuudesta Euroopassa tarkastetaan Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekunnassa 17.8.2018.