Uutinen

Uusi MS-lääke on tehokas myös suoraan etenevässä taudissa

03.01.2018 | 13:59

Teksti : VIRPI EKHOLM

Suoraan etenevään MS-tautiin ei ole aiemmin ollut käytettävissä virallista myyntiluvallista lääkevalmistetta.

MS-taudin hoitoon on tulossa uusi lääke, okrelitsumabi, joka on osoitettu tehokkaaksi sekä aaltomaisesti että suoraan etenevän tautimuodon hoidossa.

Hallinnollinen osastonylilääkäri, neurologian dosentti Merja Soilu-Hänninen Tyksistä näkee, että kyse on varsin merkittävästä uudesta lääkkeestä.

– Suoraan etenevään MS-tautiin ei ole aiemmin ollut käytettävissä virallista myyntiluvallista lääkevalmistetta. Lisäksi okrelitsumabilla on osoitettu erinomainen teho aaltomaisen MS-taudin pahenemisvaiheiden estossa, hän kuvailee.

Lääke annostellaan puolen vuoden välein infuusiona sairaalassa.

Lääke hyödyttää erityisesti potilaita, joiden tauti on vielä varhaisessa vaiheessa

Euroopan lääkevirasto suosittelee okrelitsumabille myyntilupaa sekä aaltomaisen MS-taudin että varhaisen, suoraan etenevän MS-taudin hoidossa.

Suositus perustuu kolmeen tutkimukseen, joihin osallistui yhteensä reilut 1 400 potilasta. Lääke vähensi aaltomaisesti etenevän MS-taudin pahenemisvaiheita noin 46 prosenttia vajaassa kahdessa vuodessa verrattuna beetainterferonihoitoon.

Hoito osoitettiin lumetta tehokkaammaksi myös suoraan etenevässä MS-taudissa. Erityisesti lääkkeestä hyötyivät potilaat, joiden tauti oli vielä varhaisessa vaiheessa.

Lääkkeen tehosta pitkälle edenneen taudin hoidossa tarvitaan vielä lisää tutkimustietoa.

Merja Soilu-Hännisen mukaan okrelitsumabi voi lisätä infektioriskiä, kuten muutkin immuunijärjestelmän toimintaa heikentävät monoklonaaliset vasta-aineet.

Lisäksi kolmannen vaiheen lääketutkimuksissa okrelitsumabia saaneilla esiintyi rintasyöpätapauksia enemmän kuin lumeryhmässä.