Uutinen

Työ rokotevastaavana synnytti innostuksen - "Kysymme rokotteista aina"

04.12.2017 | 10:00

Teksti : INKERI HALONEN

Tiina Tuononen vastasi muutaman vuoden ajan THL:n jakelemien rokotteiden laadusta. Se synnytti innostuksen rokotteisiin. Hän toivoo, että farmasian ammattilaiset saisivat mahdollisuuden rokottamiskoulutukseen.

Se on kuin toinen koti. Rauhallinen, läheinen, kiireetön.

Näin toteaa Pyhtään apteekin tuore apteekkari, huhtikuussa aloittanut Tiina Tuononen.

Hiukan yli 5 300 asukkaan Pyhtää sijaitsee Suomenlahden rannikolla Kymenlaakson maakunnassa.

Matkaa sinne Tuonosen kodista Espoosta ei ole kuin tunnin verran, mutta paikkakuntien erot ovat pysäyttävät.

- Miten voi olla niin erilainen paikka vain tunnin ajon päässä! Asiakkailla on aina aikaa eikä kenelläkään ole kiire minnekään, pääkaupunkiseudun kiireeseen tottunut Tuononen päivittelee.

Eläinten hyvinvointi on tärkeää

Pyhtää on Suomen itäisin kaksikielinen kunta ja myös Kymenlaakson ainoa kaksikielinen kunta.

Kunnan asukasluku kasvaa kesäisin selvästi, sillä alue on suosittu mökkipaikkakunta.

Apteekin asiakasmäärää kasvattavat myös kunnan lukuisat nelijalkaiset ystävät.

- Tuntuu, että kaikilla täällä on kissa tai koira. Eikä vain yhtä, vaan useita! Moni saattaa hakea esimerkiksi madotuslääkkeet kerralla viidelle kissalle, Tuononen kertoo.

Runsaus näkyy myös apteekin tuotteiden menekissä; Tuononen arvelee, että eläinlääkeitä menee Pyhtäällä enemmän kuin apteekeissa keskimäärin.

Kun eläinlääkkeiden jakelu syyskuussa tökki pahasti lääketukku Oriolan ongelmien takia, myös Pyhtäällä jouduttiin muutamaan kertaan myymään ei-oota.

Itsekin kahden kissan emäntänä Tuononen oli kuitenkin kasvattanut eläinlääkkeiden varastoa merkittävästi ennen ongelmien alkua.

Ammattitaitoinen henkilökunta paikkasi puutteita tarvittaessa hakemalla lääkkeitä muualta tai soittamalla eläinlääkärille.

- Näin vältyimme suuremmilta ongelmilta, onneksi! Ja nyt sana on levinnyt, ihmiset tietävät, että meiltä saa eläinlääkkeitä hyvin.

Nii-in. Pienen paikkakunnan etuihin kuuluu se, että sana tosiaan leviää nopeasti.

Työ rokotevastaavana synnytti innostuksen

Proviisorin työn ohessa Tuononen toimi kaksi vuotta Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen vastuunalaisena johtajana rokotteiden osalta eli vastasi THL:n jakelemien rokotteiden laadusta.

Se synnytti innostuksen rokotteisiin, ja proviisorin lisäopintojen päättötyönsä hän teki farmaseuttien rokoteosaamisesta.

- Farmaseuteille ja proviisoreille pitäisi ehdottomasti antaa mahdollisuus rokottamiseen ja rokotteisiin liittyvään lisäkoulutukseen, jonka jälkeen he voisivat antaa rokotuksia apteekissa, hän sanoo.

Toistaiseksi farmasian ammattilaisilla ei ole oikeutta rokottaa.

Muutosta odotellessa Tuononen satsaa apteekissaan siihen, että apteekkilaiset muistuttavat asiakkaitaan tarpeellisista rokotuksista eli jakavat tietoa niiden tärkeydestä ja motivoivat ihmisiä rokottautumaan.

- Olen painottanut henkilökunnalle, että aina, kun asiakkaana on iäkäs, sydänsairas tai astmaatikko, kausi-influenssarokote ja pneumokokkirokote tulee ottaa puheeksi. Monelle on sitä paitsi kirjoitettu pneumokokkirokote valmiiksi, mutta he eivät välttämättä ole siitä edes tietoisia.

Rannikkoseudulla myös punkkirokotteita menee paljon.

- Tarkistamme siksi aina, milloin asiakas on hakenut edellisen rokotteen. Monilla rokotussarja jää kesken, ja suoja ei silloin synny.

PYHTÄÄN APTEEKKI

  • Sijaitsee Kuninkaantien ja moottoritie E-18 tuntumassa Siltakylän liikekeskuksessa.
  • Työllistää apteekkarin lisäksi kuusi työntekijää.
  • Apteekissa astma-, diabetes- ja sydänyhdyshenkilöt.
  • Palvelee arkisin ja lauantaisin.
  • Perustettu 1950.

APTEEKKARINA PYHTÄÄLLÄ

  • Asukkaita 5300.
  • Oma terveysasema, josta vastaa Attendo.
  • Keskussairaala Kotkassa, 10 minuutin ajomatkan päässä.
  • Lähimmät muut apteekit Kotkassa.