Uutinen

Tutkimus selvitti lääkkeiden saatavuusongelmien syitä

29.06.2017 | 09:49

Teksti : ERKKI KOSTIAINEN

Suomen lääkemarkkinoiden pieni koko, äkilliset kysynnän muutokset, pienet varastot, pitkät toimitusajat sekä pitkä tai monimutkainen toimitusketju ovat useimmiten lääkkeiden saatavuusongelmien taustalla.

Tämä käy ilmi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksesta, jossa haastateltiin yhteensä 30:ä lääkeyritysten ja lääketukkukauppojen edustajaa.

Lääkkeiden myyntivolyymit ovat Suomessa pieniä verrattuna muihin Euroopan maihin tai kansainvälisiin lääkemarkkinoihin. Myös lääkkeiden pitkä toimitusaika lääkkeen tilaamisesta ja valmistamisesta sen saamiseen Suomeen, aiheuttaa saatavuusongelmia. Toimitusaika voi vaihdella muutamasta kuukaudesta jopa kahteen vuoteen.

Kysynnän muutoksia voivat aiheuttaa kausivaihtelujen lisäksi myös kilpailevien yritysten saatavuusongelmat. Kun kilpailevan yrityksen tuote on tilapäisesti poissa markkinoilta, muiden vastaavien tuotteiden myynti kasvaa nopeasti. Tähän tarpeeseen vastaaminen on tutkimuksessa haastateltujen mukaan lähes mahdotonta.

Varastojen pieni koko missä tahansa lääkkeiden jakeluverkoston osassa aiheuttaa saatavuusongelmia. Varastointi lisää kustannuksia, joten pienten varastojen pitäminen voi olla yritysten kannalta edullisempaa. Ongelmia lääkkeiden saatavuudelle aiheutuu myös pitkistä tai monimutkaisista toimitusketjuista, mikä lisää myös lääkkeiden laatuongelmia ja valmistuskustannuksia.

Tutkimusryhmän aiemmin julkaiseman tutkimuksen mukaan neljällä viidestä apteekista lääkkeiden saatavuusongelmia ilmeni päivittäin tai lähes päivittäin. Saatavuuskatkokset eivät yleensä aiheuta ongelmia apteekeissa, sillä apteekit pystyvät toimittamaan asiakkaalle korvaavan rinnakkaisvalmisteen.

Apteekkariliiton viime maaliskuussa 79 apteekissa teettämän selvityksen mukaan lääkkeiden toimitusvarmuus apteekeista on säilynyt erinomaisena, vaikka lääkkeiden saatavuusongelmat ovat lisääntyneet. Selvityksen mukaan 98,4 prosenttiin resepteistä lääke löytyi heti apteekin varastosta. Vain 0,4 prosenttiin resepteistä lääkettä ei saatu hankituksi vuorokaudenkaan sisällä.