Uutinen

Turun Runosmäki saa kauan kaivatun apteekin – ja Suomen nuorimman apteekkarin

23.08.2017 | 08:35

Teksti : ERJA ELO

Runosmäen apteekki on yksi uusista apteekeista, joiden perustamisesta Fimea on viime vuosina päättänyt. Apteekkiverkosto mukautuu ja kasvaa suomalaisten tarpeiden mukaan.

Syyskuun 1. päivänä Runosmäen asukkaiden apteekkireissut lyhenevät useilla kilometreillä, kun apteekkari Lenita Jokinen avaa lähiöön apteekin.

Apteekki on viimeistelyä vaille valmis. Sopimukset on solmittu, tilat remontoitu ja joustavasti työhön tulevat vuokrafarmaseutit palkattu.

– Saamistani onnitteluista ja kiitoksista päätelleen asukkaat ovat odottaneet apteekkia kovasti. Pyrin vastamaan heidän tarpeisiinsa parhaani mukaan, Jokinen sanoo.

Runosmäki jäi ilman apteekkipalveluja vuonna 2015, kun silloinen apteekkari siirsi ne viiden kilometrin päähän, Prisman yhteyteen. Koska poikittaisliikenne toimii huonosti, on moni ilman autoa liikkuva joutunut hakemaan lääkkeensä kahdeksan kilometrin päästä, Turun keskustasta.

Palvelun loppuminen oli kova kolaus etenkin iäkkäille, joita on 10 000 asukkaan 70-lukulaisessa kerrostalolähiössä paljon. Alueelta löytyvät muut peruspalvelut, kuten ruokakauppa sekä viiden lääkärin terveysasema, joka palvelee 20 000 turkulaista.

Apteekkiluvista päättävä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea kuuli Runosmäen asukkaiden toiveet uudesta apteekista ja myönsi apteekkiluvan Lenita Jokiselle viime tammikuussa.

Suomen nuorin apteekkari

Jokinen on 38-vuotiaana Suomen nuorin apteekkari. Apteekin perustamisessa on riittänyt työtä viime viikkoina lähes kellon ympäri.

– Vaikka työskentelin aiemmin 15 vuotta apteekkiproviisorina Tampereen Kaukajärvellä, olen apteekkia perustaessa törmännyt moniin uusiin asioihin. Suuri kiitos kollegoille, jotka ovat tukeneet ja neuvoneet!

Apteekin perustamisen ohella nelihenkinen perhe on muuttanut Tampereelta Turun suunnalle. Samaan aikaan Jokinen on viimeistellyt farmasian väitöstyötänsä, joka käsittelee sitä, millaisiksi apteekkien palvelut ja rooli muodostuvat suomalaisessa terveydenhuollossa.

– Voi olla että väitöstyökin tässä sivussa valmistuu, vaikka apteekki viekin nyt kaiken ajan, kahden pienen lapsen äiti nauraa.

Uusia apteekkeja on tulossa lähiaikoina eri puolille Suomea. Fimea on tämän vuoden aikana päättänyt uusien apteekkien perustamisesta Kuopioon, Tampereelle, Naantaliin, Ylivieskaan ja Valkeakoskelle.

– On hyvä asia, että viranomaiset kuuntelevat suomalaisten toiveita ja tarpeita. Fimea punnitsee varmasti tarkkaan, mihin uusia apteekkeja tarvitaan esimerkiksi muuttuneen väestömäärän vuoksi, Jokinen arvioi.