Uutinen

Terveyspiste on terkkarin kumppani

13.04.2015 | 10:25

Teksti : JAANA AHLBLAD

Tikkurilan terveysasema saa työkuormaansa apua Asema Apteekin Terveyspisteestä. "Tämä on yksi lisäpalvelu julkisen terveydenhuollon valikoimassa", yhteistyöstä vastaava apulaisylilääkäri toteaa.

Vantaan Tikkurilassa toimiva Asema Apteekki perusti Terveyspisteen ja palkkasi apteekkiin sairaanhoitajan viime vuoden lopulla.

Nyt Tikkurilan terveysasemalta vinkataan sopiville asiakkaille apteekkipalvelusta, ja apteekista lähetetään tarvittaessa potilaita terveysasemalle.

Välimatkaa ei ole kuin parisataa metriä.

Terveysaseman apulaisylilääkäri Kirsi Valtonen on tyytyväinen yhteistyöhön ja valmis myös laajentamaan sitä.

– Jos järjestely ei vie terveysasemalta resurssia eikä tuota lisäkustannuksia, miksi emme lähtisi mukaan? Voimme keskustella yhteistyöstä muidenkin Tikkurilan apteekkien kanssa, hän sanoo.

Valtosen mukaan Terveyspisteen sairaanhoitaja on julkiselle terveydenhuollolle käytännössä yksi lisäkäsipari. Terveyspisteen hoitaja työskentelee samojen kriteerien mukaan kuin terveysasemien hoitajat.

– Potilasmäärä kasvaa, väki vanhenee ja kuntien rahat vähenevät. Yksityinen ja julkinen terveydenhuolto voivat toimia yhdessä potilaan eduksi, kun pelisäännöt luodaan, Valtonen sanoo.

Palvelu ei syö
yksityisten leipää

Tikkurilan terveysaseman henkilökunta vastusti aluksi uutta toimintamallia, nyt keskustelu on laantunut.

– Kyllä tämä tie pitää katsoa. Palvelun hyödyllisyys jää arvioitavaksi, kun yhteistyöhanke päättyy ensi vuoden lopulla.

Arveluihin siitä, että apteekki söisi yksityisen lääkäriaseman leipää, Valtonen ei yhdy.

– Väitän, että apteekkiin hakeutuvien ihmisten vaihtoehto olisi terveysasema. He, jotka käyttävät yksityisiä lääkäriasemia, käyttävät niitä edelleen. Tämä on yksi lisäpalvelu julkisen terveydenhuollon valikoimassa.

Kynnys hakeutua apteekkihoitajan luokse voi olla matalampi kuin terveysasemalle tai yksityislääkäriin. Esimerkiksi korvahuuhtelua tarvitsevat vanhukset saattavat kokea olevansa vaivaksi terveysasemalla. Pienistä vaivoista ei välttämättä kasva suurempia, kun ne saadaan hoidettua ajoissa.

– Apteekkiin mennään usein epämääräisen haavamytyn kanssa hakemaan sidostarpeita ja lääkettä. Hoitaja voi hoitaa haavan hyvin ja tarvittaessa rokottaa jäykkäkouristusta vastaan.

Asema Apteekissa annettavista rokotuksista vastaavana lääkärinä toimii Valtonen. Hoitajapalvelun starttaamista miettiville apteekeille Valtonen lähettää kannustavia terveisiä.

– Kannattaa rohkeasti kokeilla. Kehitetään tätä toimintaa yhdessä.

**
APTEEKIN TERVEYSPISTE

* tuottaa matalan kynnyksen terveydenhuollon palveluita.
* tekee yhteistyötä julkisen terveydenhuollon kanssa.
* vaatii aluehallintovirastolta luvan ja vastuunalaisen lääkärin.
* palvelu on tarjolla nykyisin kuudessa kaupungissa: Raahessa, Raumalla, Joensuussa, Rovaniemellä, Turussa ja Vantaalla.
* Palvelua kehitetään parhaillaan myös muissa kaupungeissa.

**