Uutinen

Tamro pysyy apteekkien kumppanina

05.04.2017 | 12:31

Teksti : ERJA ELO

Lääketukku Tamro ei suunnittele terveys- ja hyvinvointituotteiden ketjun perustamista, vaan haluaa pysyä yhteistyökumppanina nykyisille apteekeille.

Oriola-KD:n ja Keskon aikeet perustaa Suomeen uusi terveysmyymälöiden ketju ja niiden yhteinen verkkokauppa tulivat vain osittain yllätyksenä Tamrolle.

– Meidän alalla on nähty kuohuntaa ja yhdentymisiä, joten ei tämä aivan yllätyksenä tullut. Ajoitus ehkä oli hieman yllättävä suhteessa arvioihin lainsäädännön mahdollisesta muutosaikataulusta, kertoo toimitusjohtaja Kai Kaasalainen.

Julkisuudessa on pohdittu, aloittaako Tamro vastaavanlaisen ketjun rakentamisen S-ryhmän kanssa. Kaasalainen kiistää väitteet.

– Tamrolla ei ole minkäänlaista aikomusta perustaa terveys- ja hyvinvointituotteita myyvää ketjua. Alalla on jo erittäin kova kilpailu, eikä Tamro koe markkinaa mielenkiintoiseksi.

Oriola ja Kesko ovat ilmoittaneet ottavansa myös lääkkeet myymäläketjunsa valikoimiin, jos lainsäädäntö myöhemmin sen sallii.

Tamro ei aio lähteä kilpailemaan nykyisten asiakkaidensa eli apteekkien kanssa. Tamro kuuluu Phoenix-konserniin, jolla on Euroopassa noin 2 000 omaa apteekkia sekä yli 12 000 itsenäistä apteekkaria kumppanina.

– Suomessa meidän strategisena tavoitteena on olla itsenäisten apteekkien ja apteekkiryhmittymien tukena, Kaasalainen sanoo.

Toimivaa ei kannata rikkoa

Kaasalaisen mielestä nykyinen apteekkijärjestelmä toimii hyvin: suurin osa kuluttajista on tyytyväisiä apteekkien määrään ja palveluun. Toimivaa järjestelmä ei kannata rikkoa muuttamalla sen yksittäisiä osia, joista apteekkien omistajuus on vain yksi.

– Herkkä ja monimutkainen lääkejakelun kokonaisuus voi häiriytyä. Kukaan ei varmasti halua sitä, että lääkkeiden saatavuus tai potilaiden lääkehoito jollain tavalla vaarantuisi, hän sanoo.

Jos apteekkialaa koskevaa lainsäädäntöä aletaan muuttaa, tarvitaan Kaasalaisen mielestä vankat perusteet ja hyvä ymmärrys siitä, mitä kannattaa muuttaa.

– Julkisuudessa käytävä keskustelu ”apteekkivapautuksesta” on varsin jäsentymätöntä, hän huomauttaa.

Tamro on ehdottanut laaja-alaisen lääkehuollon työryhmän perustamista. Ryhmä pohtisi lääkehuollon kehittämistä kokonaisuutena, että seuraava hallitus saisi työnsä pohjaksi faktoihin perustuvan selvityksen.

Kaasalainen kehittäisi nykyistä apteekkijärjestelmää kasvattamalla sote-uudistuksen yhteydessä apteekkien roolia lähiterveyspalveluiden tarjoajana. Apteekit voisivat myös tukea nykyistä enemmän kotihoidon palveluja.