Uutinen

Tamro on perustamassa apteekkiketjukonseptia

04.10.2018 | 14:53

Teksti : ERJA ELO

Lääketukku Tamro aikoo perustaa Suomeen apteekkiketjun, johon se havittelee lähivuosina mukaan pariasataa apteekkia.

Apteekkiketjun on tarkoitus toimia yhteisomisteisena ketjuyrityksenä, jossa proviisoreiden omistamat suomalaiset apteekit ovat yhteistyössä Tamron ja muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Tamron toimitusjohtaja Kai Kaasalainen kertoo Apteekkarilehdelle, että ketjuun jo sitoutuneiden tai siitä kiinnostuneiden apteekkareiden määrää ei vielä julkisteta. Tavoitteena on saada lähivuosina mukaan parisataa apteekkia.

Toimintamalleja on haettu Tamron emoyhtiön, Euroopan suurimman apteekkitoimijan, käytännöistä.

– Euroopassa jo reilut 9 000 apteekkia toimii Phoenix-konsernin kanssa yhteistyössä erilaisilla malleilla, Kaasalainen kertoo.

Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen pitää yhteistyötä lääkealan toimijoiden kesken tärkeänä, mutta hän muistuttaa apteekkareiden riippumattomuudesta.

– Suomen apteekkijärjestelmän ytimessä on apteekin riippumattomuus lääketeollisuudesta ja lääketukuista. Tämä varmistetaan proviisoriomistuksella, joka takaa parhaiten sen, että jakeluketjun muiden toimijoiden taloudelliset intressit eivät vaikuta apteekkien valikoimiin ja suosituksiin. Siitä on perusteltua pitää kiinni jatkossakin, hän sanoo.

– Toistaiseksi meillä ei ole tietoa, kuinka syvää yhteistyö tulisi olemaan. Jäämme seuraamaan, kuinka ketjun valmistelu etenee, Hirvonen jatkaa.

Tamron Kaasalainen vakuuttaa, että apteekkareiden riippumattomuus lääkeasioissa säilyy.

– Ketjuyhteistyö ei puutu apteekkareiden suvereniteettiin asioissa, jotka liittyvät farmaseuttiseen osaamiseen tai lääkkeisiin.

Apteekkiketjun liiketoiminnan johtoon on valittu Aleksi Routama, joka siirtyy tehtävään lokakuun puolivälissä Marimekon Head of Global Retail paikalta. Organisaatio täydentyy loppuvuoden ja ensi kevään aikana, ja ketjun nimi julkaistaan ensi vuoden puolella.