Uutinen

Talousprofessori Haaparanta: Kilpailun lisäys ei aina ole hyvästä

19.08.2016 | 12:46

Teksti : INKERI HALONEN

Keskustelussa tulisi pohtia, mikä on apteekkipalveluiden ydin, Aalto-yliopiston professori Pertti Haaparanta sanoo.

Aalto-yliopiston taloustieteen professori Pertti Haaparanta otti torstaina 18.8. osaa keskusteluun sääntelyn vaikutuksesta kilpailuun ja hintoihin Akateeminen talousblogi –kirjoituksellaan.

Haaparannan mukaan monen uudistuksen höydyllisyys perustellaan usein kilpailun lisääntymisellä ja käyttäjien valintamahdollisuuksien kasvamisella.

Kilpailun lisääntymisen väitetään alentavan hintoja ja sitä kautta suoraan lisäävän kansalaisten reaalituloja ja siten sitä pidetään hyvänä politiikkana. Mikään näistä väitteistä ei välttämättä pidä paikkaansa, joskus pitää, joskus ei.”

Haaparanta ei pohtinut kirjoituksessaan apteekkitoimialaa. Hän toteaa, että periaatteessa samat ongelmat koskevat myös apteekkien sääntelyn tarpeellisuudesta käytävää keskustelua.

Hän korostaa, että keskustelussa pitäisi aina ottaa huomioon toimialan erityispiirteet.

– Keskustelussa tulisi pohtia, mikä on apteekkipalveluiden ydin. Mikä on niiden merkitys esimerkiksi alueella, joissa muita terveyspalveluita ei ole? Entä kuka huolehtii siitä, että monisairaan ihmisen lääkkeet sopivat yhteen? On tärkeää, että joku huolehtii näistä asioista.

Haaparannan mukaan laadun ylläpito vaatii usein sääntelyä.

– Laatu on moniulotteinen asia, ja laadun ylläpitäminen vaatii usein sääntelyä. Tulisi miettiä, mitä laatu tarkoittaa apteekkipalveluissa, hän toteaa.