Uutinen

Syövästä selviää yhä useampi – Suomi maailman parhaiden joukossa

31.01.2018 | 08:53

Teksti : ERJA ELO

Yhä useampi selviytyy syövästä, jopa kaikkein tappavimmista syövistä, kuten maksa- ja keuhkosyövistä, arvioidaan maailman suurimmassa väestöpohjaisessa CONCORD-3 -tutkimuksessa.

Syövästä selviytyminen vaihtelee valtavasti eri maissa. Eroja on erityisesti tietyissä lasten syövissä.

Parhaiten syövistä on selviydytty viimeisten 15 vuoden aikana Suomessa, Norjassa, Islannissa, Ruotsissa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja Uudessa Seelannissa.

Lancetissa tänään julkaistu CONCORD-3 -tutkimus kattaa maat, joissa asuu kaksi kolmasosaa maailman väestöstä.

Tutkimus analysoi tietoja 322 syöpärekisteristä eri puolilta maailmaa. Tutkimuksessa on vertailtu 37,5 miljoonan potilaan viiden vuoden suhteellisia elossaololukuja vuosina 2000–2014. Mukana on 18 yleisintä syöpää, jotka edustavat kolmea neljäsosaa kaikista todetuista syöpätapauksista.

Tietojen avulla voidaan arvioida sekä syövän ehkäisystrategoita että terveydenhoitojärjestelmän onnistumista syövän hoitamisessa.

– Maailman syöpäpäivänä 4.2. voimme iloita Suomen elossaololuvuista, jotka ovat maailman parhaimmistoa, sanoo Syöpäjärjestöjen tutkimuslaitoksen, Suomen Syöpärekisterin johtaja Nea Malila.

Suomessa esimerkiksi rintasyöpään sairastuneiden naisten viiden vuoden suhteellinen elossaololuku oli 89 prosenttia, joka on Islannin ja Norjan ohella Euroopan suurin. Yleisimmistä syöpätaudeista Suomessa selvittiin hyvin myös eturauhasen syövästä (93 prosenttia) ja paksusuolen syövästä (65 prosenttia).

Elossaololuvut ovat kasvaneet 2000-luvun Suomessa etenkin suolisto-, eturauhas-, maksa- ja haimasyöpään sairastuneilla sekä ihomelanooma- ja lymfoomapotilailla.

Kun Suomen Syöpärekisteri 65 vuotta sitten aloitti toimintansa, vain 20 prosenttia sairastuneista parani.