Uutinen

Syöpälääkkeen käyttö keskeytetty väärennösepäilyn vuoksi

17.01.2018 | 14:15

Teksti : ERJA ELO

Tämä on toinen kerta, kun lääkeväärennökseksi epäilty tuote on päässyt lailliseen lääkejakeluketjuun Suomessa. Epäilty lääkevalmiste on sairaalakäytössä.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea selvittää parhaillaan Velcade-valmistetta (3,5 mg, injektiokuiva-aine, liuosta varten) koskevaa lääkeväärennösepäilyä.

Lääkettä käytetään sairaaloissa syövän hoitoon. Tuotteen maahantuoja on rinnakkaisjakelija Orifarm Oy. Lääkevalmiste on sairaalakäytössä, eikä sitä toimiteta potilaille avohuollon apteekeista.

Valmisteeseen liittyviä lääkeväärennöstapauksia on selvitetty Euroopassa syksyn aikana. Nyt myös Suomeen joulukuussa 2017 tuotua valmiste-erää epäillään virheellisiksi ainakin lääkkeen pakkausmerkintöjen osalta.

Erä on asetettu myyntikieltoon ja sen käyttö sairaaloissa on keskeytetty. Ennen käytön keskeyttämistä Fimean saaman tiedon mukaan lääkettä on ehditty käyttää yhdeksän pakkausta.

Edellinen tapaus neljä vuotta sitten

Myyntiluvan haltija ja Fimea tutkivat parhaillaan, onko kyseessä lääkeväärennös.

Syksyn aikana Euroopassa valmistetta koskevissa lääkeväärennöstapauksissa valmiste on ollut alkuperäisen mukainen pakkausmateriaaleja lukuun ottamatta.

Lääkkeestä ei ole tehty Fimeaan haittavaikutusilmoituksia joulu-tammikuun aikana. Tässä tilanteessa, kuten yleensäkin, lääkehoidosta odottamattomia haittavaikutuksia saaneiden potilaiden tulee olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin.

Tämä on toinen kerta, kun lääkeväärennökseksi epäilty tuote on päässyt lailliseen lääkejakeluketjuun Suomessa. Edellinen tapaus oli neljä vuotta sitten ja silloinkin oli kyse sairaalakäytössä olevasta tuotteesta.

Lääkeväärennös on tarkoituksellisesti ja vilpillisesti väärinmerkitty lääkevalmiste. Virheet voivat liittyä lääkevalmisteen koostumukseen, alkuperään tai tunnistettavuuteen pakkausmerkinnöissä tai muussa lääkevalmistetta koskevassa informaatiossa.