Uutinen

Suomen Apteekki uhmaa KKV:n kieltoa apteekki-nimen käytöstä

01.09.2016 | 13:00

Teksti : INKERI HALONEN

Kuluttaja-asiamies on vaatinut, että Suomen Apteekin on luovuttava käyttämästä apteekki-sanaa markkinoinnissaan. Puhelinmyyntiä harjoittava yritys on jo ilmoittanut, ettei se tule toimimaan edellytetyllä tavalla. 

Puhelin- ja verkkomyyntiä Suomen Apteekki –nimellä harjoittavan Nitrox Oy:n toiminnan käsittely jatkuu yhä Kilpailu- ja kuluttajavirastossa apteekki-nimen käytön osalta.

KKV otti Nitrox Oy:n (nykyään Oy Suomen Apteekkiyhtiöt Ab) toiminnan tarkasteluun sen jälkeen, kun kuluttaja-asiamies oli saanut ilmoituksia vitamiinien ja luontaistuotteiden harhaanjohtajavasta ja mahdollisesti kuluttajasuojalain vastaisesta markkinoinnista.

Kuluttajat ja Suomen Apteekkariliitto toivat esiin myös Nitroxin markkinointinimenä käyttämän Suomen Apteekki -nimen harhaanjohtavuuden; useat kuluttajat ovat luulleet puhelinmyynnin tulevan omasta, laillisesta apteekistaan.

Etämyyntikäytäntöjä luvattu parantaa

Kuluttaja-asiamies on pyytänyt yritystä jatkossa huolehtimaan, ettei tuotteita toimiteta ilman asianmukaista tilausta ja että esimerkiksi peruuttamisoikeudesta kerrotaan kuluttajalle selvästi puhelun aikana.

Lisäksi kuluttaja-asiamies on painottanut, että on yrityksen vastuulla näyttää tarvittaessa esimerkiksi myyntipuheluiden tallenteiden avulla, että sopimus on syntynyt.

Selvitysprosessin aikana yritys ei toimittanut kuluttaja-asiamiehen vaatimia puhelintallenteita. Yritys vetosi muun muassa alihankkijan vaihtumiseen ja pyynnön kohtuuttomuuteen.

Lopulta yritys toimitti kuluttaja-asiamiehelle yhden myyntipuhelutallenteen.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan siinä kuluttajalle ei kerrottu kaikkia lain vaatimia tietoja esimerkiksi peruuttamisoikeudesta, eikä kuluttajaa ohjattu myöskään yrityksen verkkosivuille, joilta lain edellyttämät tiedot olisivat löytyneet.

Kuluttaja-asiamies on alleviivannut, että kaupanteosta tulee luopua kokonaan tilanteissa, joissa on ilmeistä, että kuluttajan oikeustoimikelpoisuus on heikentynyt iän tai sairauden takia.

Nitrox on kesällä 2016 sitoutunut korjaamaan etämyynnin käytäntöjään.

Napit vastakkain apteekki-nimen käytöstä

Apteekki-nimen käytön osalta asian käsittely jatkuu kuitenkin yhä, ja kuluttaja-asiamies harkitsee parhaillaan jatkotoimia.

Kuluttaja-asiamies edellytti jo kesällä, että yrityksen on luovuttava käyttämästä apteekki-sanaa markkinoinnissaan.

Yritys ilmoitti kuitenkin määräaikaan mennessä, ettei se tule toimimaan kuluttaja-asiamiehen edellyttämällä tavalla.

Lue kuluttaja-asiamiehen kirjoitus asian etenemisestä >

Lue Apteekkarilehden artikkeli Suomen Apteekin toiminnasta >