Uutinen

Suomeen perustettu lyhyen ajan sisällä 16 uutta apteekkia – ja lisää on tulossa

13.10.2017 | 11:10

Teksti : INKERI HALONEN

Porin Toejoen uudessa pääapteekissa tänään aloittava apteekkari nauraa epäonniselle avajaispäivälleen - on perjantai ja 13. päivä!

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on perustanut ja ehdottanut useiden uusien apteekkien perustamista Suomeen jälkeen, kun keskus aloitti työn apteekkipalveluiden alueellisen toimivuuden kartoittamiseksi

Uusista apteekeista toiminnassa on tämän viikon lopulla neljä: Liperissä Ylämyllyn sivuapteekki aloitti uuden apteekkarin johdolla itsenäisenä pääapteekkina huhtikuussa.

Turun Runosmäen apteekki avasi ovensa puolestaan syyskuussa. 

Ja tänään Porissa toimintansa aloittaa Porin 12. apteekki. Se, eli Toejoen apteekki perustettiin muuttamalla sivuapteekki pääapteekiksi.

Tuore apteekkari, FaT Manu Eeva naurahtaa avajaispäivän symboliikalle – 13. päivä ja perjantai, klassinen epäonnen päivä.

– No, jos joku minulta kysyisi horoskooppimerkkiä, niin vastaisin, että skeptikko! Eli erittäin positiivisin mielin ja iloisin odotuksin aloitan täällä apteekkarina, Eeva hörähtää.

Huomenna lauantaina toimintansa aloittaa puolestaan Joensuun 8. apteekki, kun Noljakan entinen sivuapteekki muuttuu pääapteekiksi ja uusi apteekkari ottaa sen haltuunsa. Apteekki avaa ovensa uusissa tiloissa maanantaina 16. lokakuuta.

Lisäksi Tampereen yliopistollisen sairaalan yhteyteen avataan apteekki todennäköisesti ennen ensi kesää. Sen apteekkarina aloittaa Marianne Ahonen

Kuopion uuden, 14. apteekin apteekkarin haku päättyi syyskuun lopulla. Päätöstä apteekkarista ei ole vielä tehty. 

10 muusta uudesta apteekista jo päätetty

Fimea on tehnyt päätöksen apteekin perustamisesta myös Naantaliin, Ylivieskaan, Mäntsälään ja Valkeakoskelle, mutta päätökset eivät ole vielä lainvoimaisia. 

Fimea päätti lokakuun alussa lisäksi kuuden uuden apteekin perustamisesta Espooseen. Samalla Fimea päätti, että jatkossa Espoossa vain Jorvin alueelle perustettavan apteekin sijaintia säädellään.

Perustamisprosessi kesken useiden kuntien alueella

Päätöksiä muista uusista perustettavista apteekeista on todennäköisesti tulossa vielä useita.

Valmisteluprosessit uusien apteekkien perustamisesta ovat parhaillaan kesken ainakin Hyvinkään, Järvenpään, Kaarinan, Liedon, Loviisan, Mustasaaren, Nurmijärven, Vaasan, Vantaan ja Vihdin osalta.

Fimea on ehdottanut, että Vantaalle perustettaisiin neljä uutta apteekkia ja apteekit voisivat jatkossa sijoittua Vantaan alueelle vapaasti

Muiden kuntien ja kaupunkien osalta tarkempia ehdotuksia ei vielä ole tehty.