Uutinen

Suomalaisprofessori toiveikas uusista kolesterolilääkkeistä

19.01.2017 | 12:00

Teksti : VIRPI EKHOLM

Geriatrian professori, sisätautilääkäri Timo Strandberg odottaa keväällä julkaistavia uusia tutkimustuloksia.


Korkean LDL-kolesterolin hoitoon on kehitteillä uudenlainen lääke, jonka vaikutus on hyvin pitkäaikainen.

Alustavien tutkimusten mukaan kaksi tai kolme annosta vuodessa riittäisi antamaan saman tehon kuin uudet biologiset lääkkeet, joita annostellaan kerran tai kahdesti kuukaudessa.

Uusi lääke, nimeltään inklisirani, estää elimistössä PCSK9-proteiinin tuotantoa. Tämä lisää LDL-reseptoreiden määrää, mikä johtaa tehokkaaseen veren LDL-kolesterolipitoisuuden pienenemiseen.

PCSK9 on sama proteiini, jonka toimintaa uudet biologiset kolesterolilääkkeet, evolokumabi ja alirokumabi, estävät.

Uusia tuloksia tulossa maaliskuussa

Inklisiranista on parhaillaan käynnissä faasin II -tutkimus, jonka alustavia tuloksia esiteltiin marraskuussa Yhdysvaltain Sydänliiton kongressissa.

Seuraavaksi lääkeyhtiön tavoitteena on käynnistää laaja faasin III -tutkimus, jonka perusteella lääkkeelle voitaisiin hakea myyntilupaa.

Geriatrian professori, sisätautilääkäri Timo Strandberg Helsingin yliopistosta suhtautuu uusiin lääkkeisiin toiveikkaasti.

Hän odottaa erityisesti maaliskuuta, jolloin on tarkoitus tulla julki tuloksia evolokumabi-hoidon vaikutuksista sydän- ja verisuonitapahtumiin sekä kuolleisuuteen.

– Tuntuu, että tämä on seuraava iso loikka statiinien keksimisen jälkeen. Jos nämä tulokset ovat positiivisia, se avaa aika isoja näkymiä, Strandberg kuvailee.

Hoidon hinta on noin 600 euroa kuukaudessa

Jo nyt tiedetään, että evolokumabi ja alirokumabi alentavat LDL-kolesterolia statiineja tehokkaammin. Viime vuoden lopulla julkaistiin lisäksi tuloksia, joiden mukaan evolokumabi pienentää valtimon ahtaumia.

Ongelmana on, että elimistö voi alkaa tuottaa vasta-aineita näitä lääkkeitä kohtaan, jolloin niiden teho hiipuu.

Tutkimusvaiheessa olevalla lääkkeellä, inklisiranilla, tätä ongelmaa ei olisi.

Toinen ongelma on uusien kolesterolilääkkeiden korkea hinta, noin 600 euroa kuukaudessa. Lääkkeet eivät vielä kuulu Kela-korvauksen piiriin.

– Jos näiden lääkkeiden osoitetaan estävän sydän- ja verisuonitapahtumia sekä kuolleisuutta, se varmasti edesauttaa myös Kela-korvausta. Todennäköisesti korvattavuus tulee ensin vaikeimmille potilaille, joille statiinit eivät sovellu tai niillä ei saada riittävää tulosta, Strandberg toteaa.