Uutinen

Suomalaiset pitävät apteekkien sijainnin ohjausta tärkeänä

02.12.2016 | 08:29

Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta pitää erittäin tai melko tärkeänä sitä, että apteekkien sijoittumista ohjataan niin, että apteekkeja on myös harvemmin asutuilla alueilla.

Suomalaiset pitävät tärkeänä myös lääkkeiden samahintaisuutta kaikissa apteekeissa.

Reseptilääkkeissä samahintaisuutta pitää erittäin tai melko tärkeänä melkein kaikki (93 %) suomalaiset, reseptivapaissa lääkkeissäkin valtaosa (86 %) suomalaisista.

Lääkkeiden samahintaisuus on tärkeää etenkin naisille, nuorille ja nuorille aikuisille sekä itäsuomalaisille.

Apteekkien määrää pitää riittävänä 79 prosenttia ja aukioloaikoja 73 prosenttia suomalaisista.

Tyytyväisimpiä apteekkien määrään ja aukioloaikoihin ovat vanhemmat ikäryhmät, jotka myös käyttävät eniten apteekkipalveluita. Suomalaisista 85 prosenttia ilmoittaa saavansa apteekin palvelua helposti silloin, kun sitä tarvitsee.

Suomalaiset arvostavat myös sitä, että saavat reseptilääkkeensä heti mukaansa apteekista. Tätä pitää erittäin (77 %) tai melko (19 %) tärkeänä lähes kaikki suomalaiset.

Suomessa reseptillä määrätyn lääkkeen saa heti mukaansa apteekista 98,5 prosentin varmuudella, kertoo Apteekkariliiton tänä vuonna toteuttama lääkkeiden toimitusvarmuustutkimus.

Suomalaisten näkemyksiä apteekkien sijainnin ohjaukseen, lääkkeiden samahintaisuuteen ja apteekkipalveluiden saatavuuteen selvitettiin osana IRO Research Oy:n Tuhat suomalaista -tutkimusta, jonka tiedot kerättiin internetissä valtakunnallisessa kuluttajapaneelissa.

Tutkimus tehtiin Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tutkimusotos painotettiin iän, sukupuolen, asuinpaikkakunnan tyypin ja läänin mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti.

Tutkimushaastatteluja tehtiin 5.–14.9.2016 yhteensä tuhat. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on enintään 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.