Uutinen

Suomalainen lääkitysturvallisuustyö voitti kansainvälisen palkinnon

18.09.2017 | 09:48

Teksti : ELINA AALTONEN

Listaus korkean riskin itsehoitolääkkeistä voitti farmasian maailmankongressin (FIP:n) posterikilpailun Etelä-Koreassa.

Itsehoitolääkkeisiin liittyvä lääkitysturvallisuustyö on herättänyt paljon mielenkiintoa farmasian maailmanjärjestön FIP:n kongressissa Etelä-Koreassa.

Apteekkifarmasian erikoistumiskoulutuksessa opiskelevan proviisori Hanna Ylä-Raution laatima posteri itsehoitolääkkeiden riskilistasta palkittiin parhaana kongressin posterikilpailussa.

Palkitut posterit valitsi kongressin nimeämä kolmijäseninen raati 120 posterin joukosta.

Raati totesi palkisemisperusteissaan, että Suomessa on erinomaisesti tunnistettu korkean riskin itsehoitolääkkeet, ja tämä ajatus pitäisi monistaa muihinkin maihin.

─ Tämä on arvokas, potilasturvallisuuteen liittyvä tutkimus. Tulokset ja vankat johtopäätökset ovat erittäin hyvin esitetty, perustelee raadin jäsen, sosiaalifarmasian professori Claire Anderson Nottinghamin yliopistosta.

Ylä-Rautio vastaanotti palkinnon Soulissa.

─ Pääsin mukaan itsehoidon riskilääketyöryhmään erikoistumisopintojeni kautta, koska projektityöni aiheena on itsehoitolääkkeisiin liittyvien riskien hallinta lääkeneuvonnalla apteekeissa, Ylä-Rautio kertoo.

Apteekkariliitto on ollut mukana muiden toimijoiden kanssa riskilääkelistan työstämisessä.

─ Riskilääkelista on apteekeille käytännönläheinen työkalu, jonka avulla itsehoitolääkinnän turvallisuutta ja lääkeneuvontatyötä voidaan kehittää, Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler toteaa.

Itsehoidon riskilääkeprojekti 2017, työryhmän jäsenet: Hanna Ylä-Rautio, proviisori, Kärkölän apteekki ja Apteekki- ja sairaalafarmasian erikoistumisopinnot (HY); Lotta Schepel, proviisori, HUS Apteekki; Tiina
Koskinen, FaT, Farmasialiitto ja Suomen Terveystalo Oy; Johanna Salimäki, FaL Apteekkariliitto; Charlotta Sandler, FaT, Apteekkariliitto; Anna-Riia Holmström, FaT, Helsingin yliopisto ja Suomen Potilasturvallisuusyhdistys ry