Uutinen

STM:n Tuomas Pöysti: ”Erinomaista, että apteekkien roolia tarkastellaan”

17.02.2017 | 09:00

Teksti : INKERI HALONEN

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti kommentoi Apteekkarilehden pyynnöstä Pohjoisen yhteistyöalueen maakunnista kertovaa juttua.

Sosiaali- ja terveydenhuollon, maakunta- ja keskushallintouudistusten projektinjohtaja Tuomas Pöysti kommentoi Apteekkarilehden pyynnöstä juttua Pohjoisen yhteistyöalueen maakuntien sote-valmisteluista.

Tuleva Pohjoinen yhteistyöalue eli nykyisin Oulun yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue on pinta-alaltaan Suomen suurin, mutta väestömäärällisesti pienin. Sen muodostavat Lapin, Pohjois-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnat.

Maakuntien sote-kehittämistä ohjaa voimakkaasti tarve huomioida etäisyydet, ja siihen myös Pöysti kiinnittää huomiota.

– Nykyinen OYS:n erityisvastuualue ja tuleva Pohjoisen yhteistyöalue on vaikeassa lähtöasemassa palveluverkon järjestämisessä erittäin suuren pinta-alan ja pitkien etäisyyksien vuoksi, hän sanoo.

Pöysti pitää Pohjoisen yhteistyöalueen vahvuutena kuitenkin sitä, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudenlaista järjestämistä ja tuottamista valmistellaan konkreettisesti maakuntien yhteistyönä ja hakemalla kokonaan uudenlaisia ratkaisuja.

– Digitaalinen teknologia muuttaa joka tapauksessa myös maantieteen merkitystä sosiaali- ja terveyspalveluissa, Pöysti sanoo.

”Apteekki voi olla nykyistä monipuolisemmin ensimmäinen konktakti”

Pöysti pitää erinomaisena sitä, että uutta palvelumallia mietittäessä myös apteekkien rooli on otettu ennakkoluulottomasti tarkasteluun.

– Apteekit ja apteekkiverkko ovat olennainen osa sosiaali- ja terveydenhuollon palveluverkostoa, ja niillä on jatkossa uudistuva rooli lääkealan ja laajemmin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tarjoamana lähipalveluna.

Pöysti korostaa, ettei apteekin pidä olla sosiaali- ja terveyskeskuksen sijaiskorvike.

– Apteekki voi kuitenkin olla digitaalisen asioinnin ohella nykyistä selvästi laajemmin ja monipuolisemmin ensimmäisenä kontaktipisteenä monissa asioissa ja täydentää myös digitaalisen asioinnin kanavia, hän toteaa.

Pöysti nosti apteekkiverkoston ja mobiilipalveluiden merkityksen esiin myös puhuessaan sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivillä. Pöystin mukaan "apteekkiverkon hyödyntäminen ja mobiilipalvelut ovat välineitä pitkien etäisyyksien aiheuttamiin ongelmiin". Asiasta uutisoi Kuntalehti.

Helmikuun Apteekkarilehdessä julkaistu juttu aloittaa samalla Apteekkarilehden uuden kirjoitussarjan Sote ja Apteekit. Vuoden aikana siinä esitellään kaikki viisi soten yhteistyöaluetta ja niiden maakunnat.