Uutinen

STM valmistelee muutoksia lääkejakelun kriisivalmiuteen

16.02.2018 | 10:19

Teksti : INKERI HALONEN

Fimean ehdotukset lääkejakelun turvatoimista saavat toimijoilta varauksellista kannatusta. STM ottaa päätöksissään huomioon myös hallituksen apteekkilinjaukset.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pohditaan parhaillaan, miten Suomen lääkejakelun varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin voidaan kehittää edelleen.

Taustalla ovat viime syksynä lääketukku Oriolan uuteen toiminnanohjausjärjestelmään siirtymisestä syntyneet ongelmat, jotka vaikeuttivat lääkejakelua tukuista apteekeille, sairaaloille sekä potilaille merkittävästi.

STM:n työn tukena on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean tekemä selvitys syksyn tilanteesta sekä Fimean ratkaisuehdotukset.

Ratkaisuja ei kuitenkaan tehdä yksin Fimean raportin ja ehdotusten perusteella, vaan muutosehdotuksia tarkastellaan osana apteekkialan kehittämistä koskevaa kokonaisuutta, STM:n neuvotteleva virkamies Ulla Närhi kertoo.

Otamme pohdinnassa huomioon hallituksen tekemät linjaukset, viime syksyn tapahtumat ja Fimean ehdotukset siitä, miten toimintavarmuutta voitaisiin parantaa, Närhi sanoo.

Närhen mukaan Fimean ehdotuksia käsitellään STM:n sisällä ja yhdessä Fimean kanssa, ja tavoitteena on saada priorisoitua kiireisimmät muutostarpeet.

Ensimmäiset muutokset pyritään tekemään vielä tällä hallituskaudella, eli ennen kevättä 2019.

– Tehtävien muutosten tavoitteena on se, että voimme turvata lääkejakelun toiminnan ja lääkitysturvallisuuden kaikissa olosuhteissa.