Uutinen

Sote-sarja jatkuu! Vuorossa itäinen ja keskinen Suomi

26.04.2017 | 08:44

Teksti : INKERI HALONEN

Sote-valmisteluun liittyvää yhteistyötä apteekkien kanssa on tehty Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueen maakunnissa toistaiseksi vain vähän.

Valtavasti rantoja ja vettä, itäisiä rajaseutuja, tyhjeneviä taajamia ja paljon kasvavia kaupunkeja.

Siltä näyttää Kuopion yliopistollisen sairaalan erityisvastuualue.

Alue on Suomen erva-alueista väestöllisesti toiseksi pienin, mutta pinta-alaltaan toiseksi suurin, todennäköisesti myös vesistöllisin.

Tulevan sote-yhteistyöalueen muodostavat Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Etelä-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnat.

Valinnanvapautta testataan, vaikka huoli sen seurauksista on iso

Vaikka alueelliset ja ehkä jopa aluekulttuuriset erot ovat suuret, KYS:n erva-alueella sotea kahtotaan, viännetään ja kiännetään, sillä miltei koko alue kuuluu niin sanotun savolaismurteen vaikutuspiiriin.

Toivoa soppii, ettei uudistuksen kanssa mennä mehtään.

Tätä on toivonut julkisesti erityisesti valinnanvapauden osalta myös Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen.

Miettunen allekirjoitti muiden yliopistollisten sairaanhoitopiirien johtajien kanssa helmikuussa julkilausuman, jossa todettiin, että valinnanvapauden käynnistäminen vuoden 2019 alusta on käytännössä mahdotonta, ja että sen sisältö ja aikataulu tulisi neuvotella eduskunnassa uudestaan.

Muuten riskinä on, että tehokkaan ja pääosin hyvin toimivan järjestelmän ydin murretaan ratkaisuilla, joista seuraa vaikeasti korjattavia ongelmia ja kustannusten kasvua, johtajat kirjoittivat.

Valinnanvapauskokeiluja tehdään parhaillaan eri puolilla Suomea, myös KYS:n erva-alueella Ylä-Savon sote kuntayhtymän ja Keski-Suomen maakunnan alueella.

Sairaanhoitopiirien johtajat katsovat, että muun muassa näiden kokeilujen tulokset tulisivat olla käytettävissä, kun koko maata koskevaa valinnanvapauslainsäädäntöä pannaan toimeen.

Apteekit vielä sote-valmistelun laidalla

Sote-valmisteluun liittyvää yhteistyötä apteekkien kanssa on tehty maakuntien alueella toistaiseksi vain vähän.

Apteekit odottavat jännityksellä erityisesti sitä, miten annosjakelu ja hoivakotien lääkehuolto jatkossa hoidetaan.

Toiveena puolestaan on, että apteekkien rationaalista lääkehoitoa tukevat muutkin palvelut otetaan viimein osaksi terveydenhoitojärjestelmää.