Uutinen

Söderkullan apteekki avasi terveyspisteen

06.11.2018 | 09:03

Teksti : ERJA ELO

Sairaanhoitajan pitämä terveyspiste toimii poikkeuksellisen tiiviisti osana paikallista terveydenhoitoa Etelä-Sipoossa Uudellamaalla.

Viime talvena paikallinen terveysasema tiedusteli apteekkari Ann-Mari Viitaselta, pystyisikö Söderkullan apteekki antamaan riskiryhmien influenssarokotteita tulevana syksynä.

Rokotustoiminnan aloittaminen edellytti terveyspisteen perustamista, mutta Viitanen vastasi myöntävästi. Hän oli pohtinut terveyspisteen perustamista pitkään ja alkoi rakentaa sitä toden teolla.

Viitanen painottaa, että Söderkullan terveysasema hoitaa potilaansa mallikkaasti itsekin. Tänään (6.11.) avattu apteekin terveyspiste täydentää julkista palvelutarjontaa myös ilta-aikoina ja viikonloppuisin.

Apteekki rokottaa riskiryhmiä

Terveyspisteessä työskentelee Viitasen palkkaama proviisori-sairaanhoitaja, jonka ensimmäiset työviikot kuluvat pitkälti influenssarokotteiden pistämiseen.

– Apteekki toimii terveydenhuollon yhteistyökumppanina, olemme yksi kunnan virallisista riskiryhmien rokotuspaikoista. Rokotuspalvelu on riskiryhmille maksuton. Sen suosiota on vaikea arvioida etukäteen, mutta odotamme ainakin satoja rokotettavia, Viitanen sanoo.

Söderkullan apteekissa sairaanhoitaja kirjaa riskiryhmien influenssarokotukset reaaliaikaisesti suoraan potilastietojärjestelmään. Tähän tarkoitukseen hänellä on rajattu henkilökohtainen käyttöoikeus, mutta muihin potilastietoihin hän ei pääse.

Kirjaamiskäytäntö nopeuttaa hoitajan työtä, koska hänen ei tarvitse tehdä erikseen manuaalista kirjanpitoa ja viedä sitä myöhemmin terveysasemalle kirjattavaksi.

– Tämä onnistui, koska yhteistyö kunnan terveysaseman kanssa on erittäin toimivaa ja tiivistä, Viitanen kiittelee.

Apteekin terveyspiste on tällä hetkellä auki tiistaisin ja torstaisin. Rokottamisen lisäksi sairaanhoitaja tekee erilaisia pieniä toimenpiteitä maksua vastaan.

Terveyspiste on Apteekkariliiton konsepti

Apteekin terveyspiste on Kuopio Innovationin vuonna 2009 käynnistämä toimintamalli, jonka oikeudet Suomen Apteekkariliitto osti vuonna 2014.

Terveyspisteet ovat yksityisiä terveyspalveluyrityksiä, joilla on alueensa Aluehallintoviraston myöntämä lupa terveydenhuollon palvelujen antamiseen.

Terveyspisteiden tarkoituksena on vähentää terveydenhuollon kuormittavuutta ja tarjota vaihtoehtoja terveyspalveluiden hankkimiseen.