Uutinen

Sivuapteekin siirtyminen Kymenlaakson keskussairaalaan jumissa

12.01.2017 | 14:00

Teksti : INKERI HALONEN

Apteekille on yhä varattu tilat Kymenlaakson uudesta keskussairaalasta.

Suunnitelmat saada avohuollon apteekkipalvelut Kymenlaakson nykyisen keskussairaalan yhteyteen ovat jumiutuneet.

Apteekkari Minna Collin irtisanoi viime keväänä Kotkan Metsolassa sijaitsevan sivuapteekkinsa tilojen vuokrasopimuksen, kun suunnitelmat siirtymisestä sairaalan tiloihin etenivät hyvin.

Fimea oli myöntänyt sivuapteekille luvan siirtyä sairaalan tiloihin viime vuoden alussa, eikä päätöstä ollut vastustanut kukaan.

Sairaalan edustajat olivat katsoneet apteekkari Collinin kanssa apteekille sopivat tilat sairaalan aulan yhteydestä ja sopineet tehtävistä muutoksista sekä vuokratasosta.

Collin oli innoissaan: Sairaalan lääkäreille ja hoitajille tehty kysely oli kertonut selvästi, että apteekkipalveluille oli todellista kysyntää ja erilaisia yhteistyönmuotoja olisi paljon kehitettävissä.

Viime maaliskuussa Kymenlaakson keskussairaalasta vastaava Carea kuitenkin yllättäen ilmoitti, ettei sen johto ollutkaan hyväksynyt hanketta eikä apteekki voisikaan siirtyä sairaalan tiloihin.

Asiaan ei ole vieläkään löydetty ratkaisua.

Apteekkari: Voisin aloittaa vaikka kontissa parkkipaikalla

Collin on asiasta yhä ihmeissään. Hän ei ymmärrä, miten sairaalan edustajien puolelta neuvotteluja voitiin viedä niin pitkälle ilman, että johto oli asiaa hyväksynyt.

– En kerta kaikkiaan ymmärrä tätä yhtäkkistä mielenmuutosta. Olisin edelleen valmis aloittamaan apteekkitoiminnan vaikka kontissa parkkipaikalla, mutta tämäkään vaihtoehto ei käy Carealle, Collin sanoo.

Collin toteaa, että mikäli suunnitelmissa olisi ollut siirtyminen vain tulevaisuuden keskussairaalaan, hän ei olisi hakenut Fimealta lupaa sivuapteekin siirtoon vielä moneen vuoteen.

– Carean toimet ovat aiheuttaneet minulle paljon lisätyötä ja turhia kuluja, hän toteaa.

Carea: Ratkaisua haetaan

Carean toimitusjohtaja Annikki Niiranen on pahoillaan tilanteesta.

– Meillä on tosiaan ollut neuvonpitoa viime syksystä lähtien ja jossain vaiheessa on tullut epäselvyyttä siitä, mitä on sovittu. Näin on syntynyt käsitys siitä, että vanhoissa tiloissa olisi sopivia tiloja käytössä, mutta niin ei ole.

Niirasen mukaan sairaala tarvitsee peruskorjauksen aikana väistötiloja niin paljon, ettei tiloihin voida ottaa ulkopuolisia toimijoita, edes parkkialueelle.

– Tahtotilamme yhä on, että ratkaisua haetaan. Se, että sairaalan yhteydessä toimii apteekki, on asiakkaan edun mukaista ja asiakaslähtöistä toimintaa.

Apteekille on varattu yhä tilat uudesta, rakennettavasta keskussairaalasta.