Uutinen

Siun sote ottaa palvelusetelin käyttöön lääkkeiden annosjakeluun

10.09.2018 | 12:40

Teksti : Olli-Pekka Tiainen

Aiemmin annosjakelijat valittiin kilpailutuksella, nyt kaikki apteekit voivat tarjota palvelua.

Siun sote Pohjois-Karjalassa ottaa käyttöön palvelusetelin lääkkeiden annosjakelussa ensi vuoden alussa. Tiettävästi ratkaisu on ensimmäinen Suomessa.

Palveluseteli kattaa annosjakelun pussituksen ja jakelun kustannukset, eikä asiakkaalle jää siitä omavastuuosuutta maksettavaksi. Lääkkeiden hintaa palveluseteli ei kata.

Aiemmin myös Siun soten alueella lääkkeiden annosjakelu on hankittu kilpailutuksessa valituilta apteekeilta. Kun Siun sote aloitti vuoden 2017 alussa, jäsenkunnilla oli toisitaan poikkeavia ratkaisuja.

– Päädyimme rohkeasti kokeilemaan uutta, sillä haluamme, että palvelu on saavutettavissa koko Siun soten alueella ja kaikilla apteekeilla on mahdollisuus olla siinä mukana. Palveluseteli täyttää nämä kriteerit hyvin, kertoo palvelujohtaja Leena Laaninen Siun sotesta.

Osalla kunnista on ollut hankintasopimus annosjakelusta, mutta muutama kunta ei ole tarjonnut palvelua lainkaan.

Turvallisuus oli yksi peruste

Nykyiset sopimukset päättyvät vuoden 2019 alkupuolella. Palvelun jatkoa mietitttiin paikallisten apteekkien kanssa. Vaihtoehtoina olivat kilpailuttaminen, palvelun järjestäminen itse tai toteuttaminen palvelusetelin avulla.

Palvelusetelin odotetaan helpottavan asiakkaiden elämää, sillä he voivat itse valita apteekin, josta hankkivat lääkkeiden annosjakelun.  Yhtenä perusteluna oli myös asiakkaiden kokonaislääkehoidon turvallisuus.

– Asiakkailla on jatkossa mahdollisuus keskittää kaikki lääkeostoksensa samaan apteekkiin, jolloin apteekeissa nähdään aiempaa paremmin lääkityskokonaisuus ja pystytään huomioimaan muutokset nopeasti, perustelee Laaninen.

Hankintamallin ja palvelusetelin käyttöönottoa on valmisteltu tiiviissä yhteistyössä apteekkien kanssa.

Apteekit tyytyväisiä - kaikki mukana

Apteekkien näkökulmasta valmisteluprosessi on edennyt hyvin.

– Olemme oikein tyytyväisiä siihen, miten Siun sote on ottanut Pohjois-Karjalan apteekit mukaan valmisteluun. Mielipiteitämme ja näkemyksiämme on kuultu. Nyt myös pienillä paikallisilla apteekeilla on mahdollisuus osallistua annosjakeluun ja kilpailussa ratkaisevinta on palvelun laatu, sanoo Karjalan apteekkariyhdistyksen puheenjohtaja Eero Suihko.

Asiakkaille palveluseteliä aletaan myöntää ensi vuoden alussa, palveluntuottajiksi haluavien apteekkien haku avautui viime viikon lopulla.

Siun soten alueella annosjakelun piirissä on tällä hetkellä noin 1 700 asiakasta, joista valtaosa on ikäihmisiä. Lisäksi Siun sotessa arvioidaan, että valtaosalle noin 1 300 käsinjakelun piirissä olevista asiakkaista palvelu olisi mahdollista toteuttaa annosjakeluna.