Uutinen

Siun Sote haluaa kehittää yhteydenpitoa apteekkien kanssa

02.05.2017 | 08:44

Teksti : INKERI HALONEN

Apteekkiyhteistyöstä on ehditty puhua vasta alustavasti.

Pohjois-Karjalan Siun Sote on vastannut vuoden alusta koko maakunnan kuntien ja Etelä-Savossa sijaitsevan Heinäveden osalta sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä.

Näin ollen merkittävä osa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvästä kokonaisuudesta on siis saatu jo toteutettua.

Apteekkiyhteistyöstä puhuttu vasta alustavasti

Maakunta luo parhaillaan uusia koko aluetta koskevia toimintamalleja nykyisen lainsäädännön pohjalta. Malleja muutetaan tarvittaessa valtakunnallisen sote-lainsäädännön vahvistuttua.

Siun Soten perustamishetkellä, syksyllä 2015, perusterveydenhuollon ylilääkäri, sote-hankkeen ohjaus- ja koordinaatioryhmien sihteeri Anu Niemi korosti Apteekkarilehdelle paikallisten yritysten ottamista mukaan sote-valmisteluun.

Työryhmä muun muassa listasi kaikkien apteekkien sijainnit ja aukioloajat.

Ajatuksena oli katsoa, mikä voisi olla apteekin rooli niillä alueilla, missä muita terveyspalveluita ei ole tarjolla iltaisin tai viikonloppuisin.

Niemi  ja Siun Soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskainen toteavat nyt, että apteekkiyhteistyöstä on ehditty puhua vasta alustavasti.

– Hoitotyön johdon kanssa olemme puhuneet alustavasti siitä, että yhteydenpitoa asiakkaan lähiapteekin kanssa olisi hyvä tiivistää kotiutusprosessien kehittämisessä.

Kotiutettavan potilaan lääkkeen saatavuuden varmistaminen apteekista on ollut arkea monilla paikkakunnilla, mutta Pohjois-Karjalan erikoissairaanhoidossa se on vielä uutta.

– Apteekkien varastot ovat tätä nykyä aika pienet ja erityisesti harvinaisempien lääkkeiden kohdalla olemattomat. Ennakkoilmoitus kotiutettavan potilaan lääketarpeesta sujuvoittaisi prosessia kaikkia osapuolia yhdistävää prosessia, Niemi toteaa.

Luvassa on todennäköisesti myös yhteisiä Siun Soten ja apteekkien henkilöstöjen koulutustilaisuuksia.


POHJOIS-KARJALA

Asukkaita                  168 330
Terveysasemia                  21
Keskussairaaloita              1, Joensuussa
Apteekkeja                          34