Uutinen

Sisäkatto murtui Malmin apteekissa

22.04.2015 | 17:11

Helsingin Malmin apteekin uusien tilojen avajaiset päättyivät evakuointiin. Asiakastiloissa oli sisäkaton murtuessa arviolta parikymmentä ihmistä, mutta kukaan ei loukkaantunut.

Apteekkariliiton entisen farmaseuttisen johtajan Sirpa Peuran apteekkariura alkoi viime maanantaina epäonnisesti.

Peura teki apteekkikaupat perjantaina edellisen omistajan kanssa. Viikonloppuna hän siirsi apteekin uusiin tiloihin Ylä-Malmin torille. Apteekkari avasi ovet maanantaina puoli yhdeksältä. Puolen päivän jälkeen asiakastiloissa oli täysi hulina päällä avajaisten ja pullakahvien vuoksi, kun ulkoa kuului kova romahdus.

– Viereisen pankin edessä asennettiin valomainosta, ajattelimme että mainoskyltti putosi maahan. Sitten alkoi kuulua kovaa rätinää. Apteekin sisäkaton metalliset listat alkoivat repeillä liitoksistaan. Ryminä ja jytinä voimistuivat. Sisäkatto meni notkolle ja siihen ilmestyi isoja halkeamia. Luulin hetken, että on maanjäristys ja rakennus sortuu, joten soitin hätäkeskukseen, Peura kuvailee.

Koska katto kuitenkin pysyi rytinässä ylhäällä, ei hätäkeskus lähettänyt palokuntaa apuun. Peura soitti kiinteistön omistajalle. VVO:n tekninen johtaja tuli pian paikalle rakennusmiesten kanssa.

Tutkimuksissa selvisi, että katon alasvedetty osa oli romahtanut kannattimistaan. Satojen kilojen painoiset kipsilevyt halkesivat, mutta pysyivät kuin ihmeen kaupalla ylhäällä.

– Tilat evakuoitiin, sillä oli ilmeistä, että katto voi pudota niskaan, Peura kertoo.

Repeämisen syy on toistaiseksi epäselvä. Peura ei usko onnettomuuden johtuvan apteekin remontista, koska Danske Bankin entisessä liikehuoneistossa tehtiin vain pientä pintaremonttia.

Asiakastilan kattoon oli kiinnitetty kaksi kiskoa lisävalaisimille, seiniä oli maalattu, kivilattalattiaa korjattu ja tiloihin oli asennettu kalusteiden lisäksi hälytys- ja tietojärjestelmät.

Apteekki pysyy kiinni toistaiseksi

Nyt Malmin apteekki pysyy toistaiseksi kiinni. Peura ei tiedä, milloin apteekki voi palata normaaliin päiväjärjestykseen.

Sisäkatto on tuettu puurakenteilla ja katon purkaminen on aloitettu. Kaikki irtaimisto hyllyineen ja lääkkeineen on peitetty suojamuoveilla.

Peura toivoo saavansa pian korvauksia vakuutusyhtiöstä. Tuore yrittäjä on ilman tulorahoitusta, vaikka niskassa painavat mittavat investoinnit. Laskuihin täytyy löytää rahaa ja työntekijöiden palkkakustannuksetkin juoksevat.

Henkilökunta käy normaalisti töissä, vaikka apteekki onkin asiakkaille kiinni.

– Toimitamme lääkkeitä kuitenkin annosjakelussa oleville ja apteekkisopimusasiakkaille, jotka eivät saisi lääkkeitään muuta kautta. Teemme toimintaohjeita, hiomme apteekin strategiaa ja laadun kehittämistä. Tutustumme myös toisiimme; mehän emme vielä tunne, koska olen vasta aloittanut.

Peura on ottanut katon romahtamisen rauhallisesti.

– Tärkeintä on, ettei kukaan loukkaantunut. Nyt katsomme eteenpäin ja odotamme, milloin apteekki saadaan taas avattua. Käyn keskusteluja apteekin ja taloyhtiön vakuutusyhtiöiden kanssa. Edessä kova paperirumba, mutta olen luottavaisella mielellä. Eiköhän tähän joku ratkaisu löydy.

ERJA ELO