Uutinen

Sikiö altistui talidomidille Ruotsissa

23.02.2016 | 12:12

Teksti : VIRPI EKHOLM

Ruotsissa on tullut ilmi ensimmäinen talidomidiraskaus sen jälkeen, kun lääke sai uudelleen myyntiluvan vuonna 2008. Asiasta kertoi Ruotsin lääkeviranomainen Läkemedelsverket.

Nuori nainen oli käyttänyt talidomidia autoimmuunisairauteen hyväksytyn käyttöaiheen ulkopuolella. Raskaustesti näytti positiivista seitsemän viikkoa edellisten kuukautisten ja neljä viikkoa edellisen lääkeannoksen jälkeen, ja raskaus keskeytettiin.

Ylilääkäri Tiina Karonen Fimeasta kertoo, että Suomessa ei ole tullut ilmi raskauden aikaisia talidomidialtistuksia 1950- ja 1960-luvun vaihteen katastrofin jälkeen.

Tiedossa ei ole tapauksia myöskään muualta Euroopasta. Sen sijaan esimerkiksi Etelä-Amerikassa talidomidi aiheuttaa edelleen sikiövaurioita.

Talidomidin käyttöaihe Suomessa on multippeli myelooma eli luuytimen syöpä, jonka ilmaantuvuus painottuu yli 50-vuotiaisiin. Vuonna 2013 talidomidin käytöstä sai Kela-korvausta 115 suomalaista, ja vuonna 2014 heitä oli 75.

Jos talidomidia määrätään naiselle, joka voi tulla raskaaksi, sen käyttöön liittyy tiukat varotoimet. Naisen on käytettävä tehokasta ehkäisymenetelmää neljä viikkoa ennen hoidon aloitusta, hoidon aikana ja neljä viikkoa hoidon jälkeen. Lisäksi hänen on käytävä raskaustestissä neljän viikon välein.

Läkemedelsverket arvioi, että Ruotsissa keskimäärin viisi hedelmällisessä iässä olevaa naista saa talidomidihoitoa vuosittain. Yhteensä lääkettä on saanut vuodesta 2008 noin tuhat ruotsalaista.