Uutinen

Siitepölykausi voi lisätä myös sydäninfarkteja

14.03.2016 | 09:01

Teksti : UUTISPALVELU DUODECIM

Siitepöly aiheuttaa allergiaoireita ja hengitysvaikeuksia monille, mutta joissain tapauksissa altistus saattaa suurentaa myös sydänkohtausten vaaraa.

Tuoreen kanadalaistutkimuksen perusteella sairastumisriski näkyy samana päivänä, jolloin siitepölypitoisuudet suurentuvat.

Riski ei ole kovin suuri, sillä sydänkohtauksia sattuu siitepölypäivinä 5,5 prosenttia enemmän kuin päivinä, jolloin siitepölypitoisuudet ovat pieniä.

Kanadan Ontariossa riskit olivat suurimmillaan heinän ja puiden siitepölykauden ollessa pahimmillaan touko- ja kesäkuussa. Homeitiöiden pitoisuudet eivät vaikuttaneet sydänkohtausriskiin.

Siitepölyä ei ole totuttu pitämään sydänriskinä, mutta monet muut ilman epäpuhtaudet on yhdistetty sydänoireisiin. Muun muassa teollisuuden, liikenteen ja puun polton aiheuttamat hengitysilman pienhiukkaset voivat aiheuttaa sydänoireita sekä hengitysoireita.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Epidemiology -lehdessä, ja siinä tarkasteltiin vuosina 2004–2011 sairaalahoitoa vaatineita sydänkohtauksia.

Analyysi rajoitettiin huhti- ja lokakuiden välissä sattuneisiin tapauksiin ja niitä verrattiin osallistujien asuinpaikkojen ilmanmittaustuloksiin. Sydänkohtauksia oli yhteensä 18 000.

Siitepölykausi on Suomessa juuri alkamassa, mutta koivun ja kuusen heikon kukinnan ansiosta ainakin keväästä on tulossa allergikoille keskimääräistä helpompi.