Uutinen

Satakunta: Apteekeilla tärkeä rooli etenkin haja-asutusalueilla

28.06.2017 | 10:37

Teksti : INKERI HALONEN

Satakunta pohtii terveysasemaverkoston tulevaisuutta. Nyt terveysasemia on 55.

Satakunnan Satasotea ollaan rakennettu tilanteessa, jossa maakunnan elinvoimaan liittyy merkittäviä huolia: väki vähenee, ja jäljelle jäävä väestö jakautuu yhä selvemmin hyvä- ja huono-osaisiin.

Taklatakseen liikkumattomuuden, ylipainon, alkoholin, tupakoinnin ja tapaturmien kasautuvia ongelmia Satasote on lähtenyt mukaan kehittämään elintapaohjausta valtion tuella.

Projektisuunnittelija Anne Tarhasaari toivottaa myös apteekit hankkeen kumppaneiksi.

– Meillä on ollut aiemminkin yhteistyötä apteekkien kanssa erilaisten mittausten ja potilasjärjestöjen kanssa järjestettyjen teemapäivien merkeissä. Näemme apteekkien neuvonta- ja ohjauspalvelun merkittävänä, Tarhasaari kertoo.

Projektin tavoitteena on kouluttaa parisataa ohjaajaa. Myös apteekkilaiset voivat osallistua koulutuksiin.

Karsitaanko terveysasemien määrää?

Satakunnan alueella toimii nykyisin 55 terveysasemaa. Väestöä kohden terveysasemia on selvästi enemmän kuin monissa muissa maakunnissa.

Satakunnassa selvitellään siirtymistä palveluiden kehittämiseen neljän alueen mallin mukaan.

Sen alustavissa karttapiirroksissa terveysasemia on karsittu selvästi; niitä voisi jäädä jäljelle kolmisenkymmentä.

Näin kultakin alueelta olisi keskimäärin 30 minuutin matka optimaaliseen sosiaali- ja terveyskeskukseen.

Selvitys ja ehdotus ovat herättäneet satakuntalaisissa paljon huolta, ja sote-johto korostaakin, että kyseessä on alustava malli.

– Varsinaisesti verkon karsimisesta tai kiinteistöjen määrästä emme vielä ole puhuneet. Tärkeää on ensin kartoittaa kotiin vietävät ja mobiilipalvelut ja vasta sen jälkeen tarkastella olemassa olevaa verkkoa, Satasoten muutosjohtaja Terttu Nordman toteaa.

Apteekit eivät ole olleet mukana aluemallin selvittelyvaiheessa.

Nordman kuitenkin korostaa, että apteekeilla on tärkeä rooli varsinkin haja-asutusalueilla, joissa etäisyydet ovat pitkiä ja liikkumismahdollisuudet rajalliset.

Nordman painottaa, että tulevaisuudessa tasa-arvoinen ja –laatuinen palvelu edellyttää palveluiden liikkumista maakunnissa.

– Niin sanotut mobiilit ja sähköiset palvelut ovat erittäin tärkeitä tekijöitä tulevaisuuden sote-palveluiden tuottamisessa, ja tässä apteekkien tulisi olla vahvasti mukana. En lisäisi apteekkien määrää täällä Satakunnassa, vaan miettisin uudenlaisia, seinättömiä ratkaisuja ja palvelukokonaisuuksia, hän sanoo.


**

SATAKUNTA

Asukkaita                 221 420
Terveysasemia                  55
Keskussairaaloita              1, Porissa
Apteekkeja                          43


MITÄ TAPAHTUU NYT?
Satakunnassa valmistellaan palveluiden kehittämistä neljän alueen mallin mukaan. Se karsisi selvästi nykyistä terveysasemaverkostoa. Mobiilit ja sähköiset palvelut kiinnostavat.

**