Uutinen

Sari Sarkomaa: Farmasian ammattilaisten tulisi saada rokotusoikeus

24.10.2017 | 15:00

Teksti : ELINA AALTONEN

Kansanedustaja Sarkomaa (kok.) uskoo, että apteekkirokotukset lisäisivät rokotuskattavuutta.

Kokoomuksen kansanedustaja, eduskunnan sosiaali- ja terveyspoliittisen valiokunnan jäsen Sari Sarkomaa katsoo, että farmasian ammattilaisilla tulisi olla mahdollista hankkia lisäkoulutuksella oikeus rokotusten antamiseen.

Sarkomaan mielestä apteekkirokotukset olisivat yksi keino, jolla rokotuskattavuus saataisiin Suomessa nostettua Maailman terveysjärjestön (WHO:n) suosittelemalle tasolle.

– Suomalaisten pitäisi saada terveyttä edistävät asiat hoidettua sujuvasti arjessa luotettavassa paikassa, kuten apteekissa, josta kansalaiset saavat jo nyt luotettavaa terveys- ja rokotetietoa, Sarkomaa linjaa.

Sarkomaa muistutti kannastansa viikonloppuna Twitterissä, mutta hän on ilmaissut kannattavansa apteekkilaisten rokotusoikeutta myös aiemmin. 

"Yksimieliset uudistusehdotukset eivät saa jäädä soten jalkoihin"

Sarkomaa aikoo ottaa lääkealan kehitystyön esille vastuuministereiden Pirkko Mattilan (sin.) ja Annika Saarikon (kesk.) kanssa.

– Lääkealan uudistukset, joista on yksimielisyys, kuten apteekeissa tehtävien pienimuotoisten terveyspalveluiden edistäminen, eivät saa jäädä sote-uudistuksen jalkoihin, Sarkomaa toteaa.

Sarkomaasta STM:n resursointia ja keskeneräisiä lakiesityksiä tulisi käydä läpi ja miettiä, tulisiko ministeriön resursseja lisätä.

– Vaikka soten valmistelu on kesken, kustannusvaikuttavien ja kansanterveyttä edistävien lakiesitysten tulisi edetä.

Myös Apteekkariliitto toivoo rokotusoikeutta lisäkoulutetuille farmasian ammattilaisille.