Uutinen

Sähköinen resepti lisäsi lääkitysturvallisuutta

24.01.2017 | 08:53

Teksti : ERJA ELO

Sähköinen resepti on parantanut lääkitysturvallisuutta apteekeissa, käy ilmi apteekkien farmaseuttiselle henkilöstölle tehdystä Itä-Suomen yliopiston kyselytutkimuksesta.

Enemmistö farmaseuteista ja proviisoreista oli sitä mieltä, että sähköinen resepti vähentää reseptiväärennöksiä ja virhetoimitusten riskiä sekä edistää potilaan kokonaislääkityksen parempaa hallintaa.

Lisäksi vastaajien mielestä sähköinen resepti vähentää reseptin virheellistä tulkintaa sekä helpottaa päällekkäislääkitysten ja lääkkeiden yhteisvaikutusten havaitsemista apteekeissa.

Vaikka lääkitysturvallisuuden koettiin parantuneen monella eri osa-alueelle, vastaajat olivat sitä mieltä, että sähköisissä resepteissä esiintyy yleisesti virheitä ja epäselvyyksiä.

Joka viides selvittelee virheitä päivittäin

Kolmannes vastaajista raportoi selvittelevänsä viikoittain sähköisissä resepteissä esiintyviä virheitä ja epäselvyyksiä kesken reseptintoimituksen.

Joka viides vastaaja puolestaan ilmoitti selvittelevänsä niitä päivittäin.

Vastaajien arvioiden mukaan yleisimmät virheet ja epäselvyydet olivat virheellinen lääkkeen kokonaismäärä (79 %), merkinnän puuttuminen poikkeavassa annosteluohjeessa tai käyttötarkoituksessa (69 %) ja epäselvä tai virheellinen annosteluohje (65 %). Väärä vahvuus (15 %) ja väärä lääkemuoto (14 %) olivat myös melko yleisiksi arvioituja ongelmia.

Virheet hidastavat palvelua

Sähköisissä resepteissä olevat virheet ja epäselvyydet voivat pitkittää asiakastilannetta apteekissa, aiheuttaa tyytymättömyyttä asiakkaissa sekä lisätä terveydenhuoltohenkilöstön työmäärää.

Osa virheistä ja epäselvyyksistä voi myös vaarantaa lääkitysturvallisuuden.

Kyselytutkimus toteutettiin syksyllä 2014. Siihen vastasi lähes 800 apteekissa työskentelevää farmaseuttia ja proviisoria.

Tutkimus on osa Kelan rahoittamaa FePPro-tutkimusprojektia, jossa tutkitaan sähköisen reseptin käyttöönoton vaikutuksia lääkkeen määräämiseen, toimittamiseen ja lääkitysturvallisuuteen.