Uutinen

Ruotsin hallitus kiristää apteekkivaatimuksia – syynä halu turvata palveluiden laatu ja turvallisuus

02.02.2018 | 10:15

Teksti : INKERI HALONEN

Ensimmäisten lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2018, osa tulee voimaan tammikuussa 2019 ja loput heinäkuussa 2020.

Ruotsin hallitus ehdottaa lukuisia muutoksia Ruotsin apteekkipalveluita ja –markkinoita koskevaan sääntelyyn.

Hallitus ehdottaa muun muassa sitä, että lakiin selvennettäisiin apteekin päätehtäväksi se, että asiakkaan tulee saada lääkkeensä nopeasti ja että lääkeneuvonnan tulee olla laadukasta. Apteekin päätehtävänä ei saa olla muu myynti, hallitus toteaa.

Lääkeneuvonnan laadun varmistamiseksi hallitus ehdottaa, että lääkeneuvojan antajan osaamisvaatimuksia kiristetään. Tämä tarkoittaa sitä, että pääasiassa vain farmaseuttisen koulutuksen saaneiden tulisi antaa lääkeneuvontaa.

Hallituksen vuosi sitten saaman laajan selvityksen mukaan Ruotsissa on nyt kohtalaisen yleistä, että muut kuin terveydenhuollon ammattilaiset antavat lääkeneuvontaa reseptilääkkeen toimittamisen yhteydessä. Raportin mukaan tämä heikentää potilasturvallisuutta.

Hallitus ehdottaakin nyt, että farmaseuttisen koulutuksen saaneiden tulisi vastata myös muista reseptintoimituksen yhteydessä tehtävistä töistä, mikäli niillä on vaikutusta lääkkeiden turvalliseen käyttöön. Lääkeviranomainen Läkemedelsverket tulee linjaamaan, mitä nämä tehtävät ovat.

Myös lääkevastaavan (läkemedelsansvarig, LMA) vaatimuksia kiristetään niin, että lääkevastaavalla tulee olla riittävää ammattikokemusta ja sopiva koulutus. Lisäksi halutaan varmistaa, että apteekkien henkilökunta saa tarvitsemaansa lisäkoulutusta laadun ja turvallisuuden parantamiseksi.

Hallitus ehdottaa myös tarkastelua siitä, kenellä on oikeus omistaa apteekki ja mitkä ovat apteekkien mahdollisuudet omistaa ja tehdä yhteistyöstä terveyspalveluyritysten kanssa.

Lääkkeiden välitöntä saatavuutta halutaan parantaa

Hallitus ehdottaa myös kiristyksiä lääketukkujen toimintaan. Ruotsissa käytössä oleva, niin sanottu 24 tunnin sääntö lääkkeen toimittamisessa koskee nykyisin vain apteekkeja. Hallitus ehdottaa, että jatkossa vaatimus koskee myös lääketukkujen toimituksia apteekkeihin.

Näin ollen lääke, jonka apteekki tilaa yksittäistä asiakasta varten pyhättömänä päivänä ennen kello neljää iltapäivällä, tulisi toimittaa apteekkiin viimeistään seuraavana pyhättömänä päivänä ennen kello neljää iltapäivällä.

Apteekeille halutaan antaa myös lakisääteinen oikeus palauttaa reseptilääkkeitä tukkuun, ja tämän uskotaan johtavan siihen, että apteekit pitävät suurempia lääkevarastoja ja lääkkeiden välitön saatavuus apteekeista paranee.

Ensimmäisten lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan elokuussa 2018, osa tulee voimaan tammikuussa 2019 ja loput heinäkuussa 2020.