Uutinen

Ruotsi vapauttamassa itsehoitolääkkeiden myyntiä

28.03.2009 | 18:12

Ruotsin hallitus esittää, että tavallisimpia ja eniten kysyttyjä itsehoitolääkkeitä voitaisiin myydä muuallakin kuin apteekeissa marraskuun alusta lukien. Uudistuksella halutaan parantaa lääkkeiden saatavuutta.

Lakiesityksen mukaan Ruotsin lääkelaitos (Läkemedelsverket) päättäisi, mitä lääkkeitä vapautus koskisi. Hallitus esittää lääkelistan pohjaksi valikoimaa, jota nykyisin myydään ns. lääkekaapeista (Apoteksombud). Listalla on mm. kipu- ja kuumelääkkeitä, lihas- ja nivelvaivojen lääkkeitä, nuha- ja kurkkukipulääkkeitä, ripuli-, ummetus- ja närästyslääkkeitä, siitepölyallergiaan tarkoitettuja lääkkeitä sekä matkapahoinvointilääkkeitä.

Lakiesityksen mukaan riittäisi, että lain kriteerit täyttävä elinkeinonharjoittaja ilmoittaisi itsehoitolääkkeiden myynnin aloittamisesta lääkelaitokselle. Kunnat velvoitettaisiin valvomaan myyntiä ja elinkeinonharjoittajilla olisi myös velvollisuus omavalvontaan.

- Tämä uudistus on tarpeellinen ja se helpottaa ihmisten arkea. Koska lääkkeet ovat potentiaalisesti vaarallisia tuotteita, on erityisen tärkeää että niiden myynnissä asiakkaiden turvallisuus on etusijalla. Siksi ehdotamme, että myynti on sallittua vain 18 vuotta täyttäneille, ja että lääkkeet sijoitetaan myyntipaikassa niin, ettei asiakas pääse niihin suoraan käsiksi tai niin, että ne ovat henkilökunnan jatkuvan valvonnan alla, sosiaaliministeri Göran Hägglund painottaa.

Tällä hetkellä Ruotsissa vain nikotiinikorvaustuotteita saa myydä muuallakin kuin apteekeissa. Ne olisivat jatkossakin ainoita lääkkeitä, joita saa myydä anniskeluluvan saaneissa paikoissa, kuten ravintoloissa.

Ruotsin hallitus jätti lakiesityksensä laintarkastukseen perjantaina 27. maaliskuuta. Hallitus esittää, että laki tulisi voimaan jo tämän vuoden marraskuussa. (EK)