Uutinen

Rokotukset apteekkiin, omistus proviisoreilla

31.10.2018 | 13:00

Teksti : OLLI-PEKKA TIAINEN

Valtaosa päättäjistä haluaa kehittää apteekkitoimintaa enemmän terveydenhuollon kuin elinkeinotoiminnan lähtökohdista, ilmenee tuoreesta kyselystä.

Tätä mieltä on 86 prosenttia poliittisista päättäjistä ja vaikuttajista, jotka vastasivat viime kesänä Aula Researchin toteuttamaan päättäjäkyselyyn.

Päättäjät haluavat, että apteekkitoiminta perustuu terveydenhuollon ammattilaisten eli proviisorien ja farmaseuttien osaamiseen ja riippumattomaan proviisoriomistukseen. Vastaajista 72 prosenttia oli sitä mieltä, että apteekkilupa tulisi jatkossakin myöntää vain proviisorin tutkinnon suorittaneille.

Valtaosa (82 %) vastanneista oli sitä mieltä, että apteekkien roolia terveyden edistämisessä sekä sairauksien ehkäisyssä ja hoitamisessa tulee vahvistaa kirjaamalla terveyden edistämiseen liittyvä neuvonta ja palvelutoiminta lakiin apteekin tehtäväksi.

Rokotusoikeus farmaseutille

Apteekkien roolia halutaan vahvistaa esimerkiksi apteekkirokotuksilla. Kolme neljästä päättäjästä (74 %) katsoo, että kausi-influenssarokotteen ottaminen tulisi olla mahdollista apteekissa niin, että rokottajana olisi rokottamiseen lisäkoulutuksen saanut farmaseutti tai proviisori.

Toistaiseksi rokottaminen on mahdollista vain apteekin terveyspisteessä, jossa toimenpiteen tekee hoitaja. Terveyspisteitä on perustettu Suomessa 20 apteekkiin.

Päättäjät pitävät tärkeänä, että apteekkiverkosto säilyy kattavana. Neljä viidestä (81 %) on sitä mieltä, että apteekkien sijoittumista tulee ohjata lääkkeiden saatavuuden ja apteekkiverkon kattavuuden turvaamiseksi jatkossakin.
Reilusti yli puolet (57 %) päättäjistä lisäisi apteekkilupien määrää nykyisestä.

Tuki sääntelylle yli puoluerajojen

Näkemykset apteekkitoiminnan kehittämisestä, terveyden edistämisen roolista ja lupajärjestelmän uudistamisesta olivat saman suuntaisia yli puoluerajojen. Vahvimmin terveydenhuollon lähtökohtia painottivat vasemmistopuolueet.

– Vastaukset osoittavat hyvin, että päättäjät hahmottavat apteekit osana suurempaa terveydenhuollon kokonaisuutta, arvioi Apteekkariliiton toimitusjohtaja Merja Hirvonen ja muistuttaa, että tähän tähtäävät myös apteekkialan omat kehittämistoimenpiteet.

Aula Research toteutti päättäjäkyselyn viime kesänä (20.6.-30.8.2018) Suomen Apteekkariliiton toimeksiannosta. Tavoitteena oli selvittää poliittisten päättäjien ja vaikuttajien suhtautumista apteekkijärjestelmään ja Apteekkariliiton ehdotuksiin apteekkitoiminnan kehittämisestä.

Kyselyn kohderyhminä olivat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta, eduskuntaryhmien puheenjohtajat, ryhmäkansliat, puoluetoimistot, puolueiden sote-työryhmät, valtiosihteerit ja erityisavustajat sekä puolueiden hallitukset ja valtuustot. Kyselyyn vastasi 162 vaikuttajaa, ja vastausprosentti oli 30.