Uutinen

Risikko: Hienoa nähdä työnsä hedelmiä

02.12.2015 | 15:23

Teksti : INKERI HALONEN

Eduskunnan 2. varapuhemies Paula Risikko on tyytyväinen, että LVI-kategoria kasvaa turvallisesti, mutta pohtisi sen nimeä uudelleen.

Eduskunnan 2. varapuhemies, entinen sosiaali- ja terveyspalveluministeri Paula Risikko oli Orionin Pronaxen-lääkkeen lehdistötilaisuudessa tyytyväinen uuden, lisäneuvontaa vaativan itsehoitolääkekategorian kehitykseen.

Risikko toimi sosiaali- ja terveysministerinä, kun Kansallisen itsehoitolääkeohjelman valmistelu aloitettiin. Tämän vuoden alussa julkaistussa ohjelmassa otettiin käyttöön myös termi Lisäneuvontaa vaativa itsehoitolääke.

Risikko on useaan kertaan ottanut kantaa sen puolesta, että joitakin reseptilääkkeitä voitaisiin siirtää itsehoitoon, kunhan neuvonnasta ja turvallisuudesta huolehditaan.

Ainoa, mitä Risikko hiukan huvittuneena moitti, oli uuden kategorian nimi, lisäneuvontaa vaativat itsehoitolääkkeet eli LVI-kategoria.

– Jos tuota nimeä voisi muuttaa, niin hyvä. Ainakin minulle LVI tuo mieleen suolisto- tai ulostuslääkkeet. No, ainakin nimi jää mieleen, Risikko hymyili.

Lisäneuvontaa vaativan itsehoitolääkkeen myyntiluvan ehtona on vaatimus lisäneuvonnasta myyntiluvan haltijan toimittaman materiaalin pohjalta.

Lisäneuvontaa vaativia itsehoitolääkkeitä voi toimittaa myös verkkoapteekeista ja palvelupisteistä, mutta niihin kuuluva henkilökohtainen neuvonta on varmistettava ennen lääkkeen toimittamista ja dokumentoitava.

LVI-kategoriaan kuuluu toistaiseksi vain yksi tulehduskipulääke. Aiemmin, ennen kategorian luomista, lisäneuvontaa edellyttäviksi itsehoitolääkkeiksi on hyväksytty jälkiehkäisyvalmisteita.