Uutinen

Ripulilääkkeen väärinkäyttöön liittyvät kuolemat lisääntyneet Ruotsissa

21.12.2017 | 12:25

Loperamidia myydään myös Suomessa ilman reseptiä. Apteekeissa puututaan sen epätarkoituksenmukaiseen käyttöön jatkuvasti. 

Ripulilääkkeissä käytettävän lääkeaineen epäillään aiheuttaneen useita kuolemantapauksia Ruotsissa, kertoo Ruotsin radion Ekot-ohjelma.

Ekotin mukaan opioideihin kuuluvaa loperamidia on useissa reseptivapaissa ripulilääkkeissä kuten Imodiumissa, jota myydään myös Suomessa.

Ohjeiden mukaan annosteltuna loperamidi on vaaratonta, mutta suurina määrinä se voi aiheuttaa vakavia sydänoireita, amerikkalaiset lääkeviranomaiset ovat varoittaneet.

Ruotsin viranomaisten mukaan viime vuonna 11 ihmisen epäillään kuolleen loperamidin tai sen ja muiden aineiden yhteisvaikutuksen vuoksi. Kuolemantapausten määrä on kasvanut viime vuosina.

– Tämä on huolestuttavaa ja tarkastelun arvoista. Meillä esiintyy ongelmallista opioidien käyttöä ja niihin liittyvä kuolleisuus on kasvussa. Vaikuttaa siltä, että myös tämä lääkeaine on osa ilmiötä, sanoi Lundin yliopiston professori Anders Håkansson.

Apteekkarilehden toukokuussa 2017 tekemän kyselytutkimuksen mukaan loperamidin epätarkoituksenmukaiseen käyttöön puututaan apteekeissa usein.

- Kyselyn mukaan suomalaiset tuntuvat luulevan, että loperamidia voi käyttää jatkuvasti ripulin hoitoon, Apteekkariliiton viestintäproviisori Elina Aaltonen kertoo.

Kun apteekissa havaitaan, että asiakas on käyttänyt lääkettä liian pitkään, hänet ohjataan lääkäriin.

- Pitkittynyt ripuli vaatii aina lääkärin hoitoa, Aaltonen muistuttaa.