Uutinen

Renkomäen entinen apteekkari tuomittiin törkeästä petoksesta

13.11.2018 | 13:01

Teksti : ERJA ELO


Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut Lahden Renkomäen entisen apteekkarin kahden vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Renkomäen entinen apteekkari tuomittiin tänään (13.11.) törkeästä petoksesta ja kolmesta luvattomasta terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Lisäksi apteekkari tuomittiin korvaamaan Kelalle vahingonkorvauksena sekä oikeudenkäyntikuluina yhteensä lähes puoli miljoonaa euroa.

Apteekkari laskutti Kelalta perusteettomasti sairausvakuutuslain mukaisia lääkekorvauksia 335 000 euron edestä vuosina 2013–2016.

– Olemme tyytyväisiä oikeudenkäynnin lopputulokseen. Kelan vaatimukset myönnettiin oikeiksi kokonaisuudessaan, sanoo Kelaa edustanut asianajaja Kirsi Kannaste.

Epäilyt Renkomäen apteekin toiminnan lainvastaisuuksista tulivat ilmi marraskuussa 2016. Pian tämän jälkeen apteekkari menetti apteekkilupansa.

Renkomäen tapaus on järkyttänyt koko apteekkitoimialaa, jolle lääkitysturvallisuudesta huolehtiminen on ykkösasia.

– Asiakkaat voivat edelleen luottaa apteekkien toimintaan, tässä on kyse erittäin valitettavasta ja harvinaisesta tapauksesta. Tämä osoittaa, että Fimean ja Kelan valvonta toimivat, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Sandler huomauttaa, että nykyisin sähköisen reseptin aikana lääkekorvausten huijaaminen Kelalta ei ole edes mahdollista.

Apteekkariliitossa on aloitettu luottamusapteekkaritoiminta, joka tarjoaa keskusteluapua vaikeuksiin joutuneille kollegoille. Tukihenkilöiden puoleen voi kääntyä, jos kyse on esimerkiksi apteekin taloudenpidosta, ammatillisista vaikeuksista tai esimerkiksi omaan jaksamiseen liittyvistä ongelmista.

Aiheesta lisää:

11.4.2018 Lahden Renkomäen entistä apteekkaria syytetään useista rikoksista >

17.8.2017 Renkomäen apteekin tapaus järkyttää koko toimialaa >

22.11.2016 Poliisi tutkii Renkomäen apteekin toiminnassa uusia rikosepäilyä >

11.11.2016 Fimea peruutti Renkomäen apteekkarin apteekkiluvan >

4.11.2016 Fimea pyytää ilmoittamaan Renkomäen apteekin ongelmatoimituksista >

3.11.2016 Apteekkariliitto järkyttynyt - Lahden Renkomäen apteekin toiminnassa vakavia puutteita >