Uutinen

Ravintovalmisteesta ehkä apua Alzheimerin alkuvaiheessa

10.03.2016 | 14:10

Teksti : INKERI HALONEN

Kliininen ravintovalmistejuoma voi auttaa vähentämään aivojen surkastumista varhaista Alzheimerin tautia sairastavilla.

Tuore eurooppalainen monikeskustutkimus* osoittaa, että varhaisen Alzheimerin taudin hoitoon räätälöity kliininen ravintovalmiste voi tukea muistin ja ajattelukyvyn säilymistä, ihmisen pärjäämistä arkitoimissa sekä hidastaa aivojen surkastumista.

Kaksivuotinen hoitokoe toteutettiin monikeskustutkimuksena, johon osallistui 311 potilasta.

Satunnaistetun kaksoissokkotutkimuksen osallistujat jaettiin satunnaisesti kahteen ryhmään, joista toinen käytti kahden vuoden ajan kliinistä ravintovalmistetta ja toinen vertailuvalmistetta.

Suurin keskuksista oli Itä-Suomen yliopistossa, missä hoitokokeeseen osallistui sata potilasta.

Kyseessä oli maailman ensimmäinen satunnaistettu hoitokoe, jossa tutkittiin kliinisen ravintovalmisteen tehoa Alzheimerin taudin varhaisvaiheen hoidossa. Tutkimus tehtiin EU:n rahoittamassa LiPIDiDiet-projektissa.

Hoitokokeessa käytetty juoma sisälsi muun muassa rasvahapoista ja vitamiineista koostuvan Fortasyn Connect -ravintoaineyhdistelmän.

Vaikutus kognitiivisen toimintakyvyn kokonaisuuteen ei ollut merkittävä

Kliinisen ravintovalmisteen käyttäjillä hippokampuksen ja aivojen kokonaistilavuuden pieneneminen oli vähäisempää ja arjen toimintakyvyn ja tapahtumamuistin testitulokset paremmat kuin vertailuryhmällä.

Parhaat tulokset oli henkilöillä, jotka aloittivat valmisteen käytön kognitiivisen heikkenemisen ollessa vielä lievää.

Hoitokokeen vaikutusta kognitiiviseen toimintakykyyn kokonaisuutena ei voitu osoittaa, koska tiedolliset toiminnot heikkenivät vertailuryhmässä odotettua vähemmän eikä ryhmien välille kahden vuoden aikana tältä osin syntynyt tilastollisesti merkitsevää eroa.

Tutkijoiden mukaan nyt saatu tieto ravitsemushoidon mahdollisuuksista Alzheimerin taudin varhaisvaiheessa on erityisen arvokasta, koska tauti voidaan nykyisin todeta entistä aikaisemmin, mutta varhaisvaiheeseen ei ole lääkehoitoa.

Lähes 47 miljoonalla ihmisellä on Alzheimerin tauti tai muu muistisairaus. Näihin sairauksiin ei tällä hetkellä ole parantavaa hoitoa. Sairastuneiden määrän on arvioitu kaksinkertaistuvan 20 vuoden aikana ja yltävän 74.7 miljoonaan vuonna 2030 ja 131,5 miljoonaan vuonna 2050.

*A clinical trial investigating the effects of Fortasyn Connect (Souvenaid) in prodromal Alzheimer’s Disease: Results of the LipiDiDiet Study. H. Soininen1, P.J. Visser2, M. Kivipelto3, T. Hartmann for the LipiDiDiet study group.