Uutinen

Raskaudenaikainen masennuslääkitys saattaa venyttää napanuoraa

09.05.2016 | 09:17

Teksti : INKERI HALONEN

Pitkä napanuora voi muun muassa heikentää sikiön verenkiertoa ja altistaa hapen puutteelle raskauden tai synnytyksen aikana.

Tavallisia masennuslääkkeitä, selektiivisiä serotoniinin takaisinoton estäjiä, raskauden aikana käyttäneiden äitien lapsilla saattaa olla pitemmät napanuorat kuin muilla vastasyntyneillä, osoittaa juuri julkaistu Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkimus.

Selektiivisten serotoniinin takaisinoton estäjien eli SSRI-lääkkeiden yhteys napanuoran pituuteen havaittiin nyt ensimmäistä kertaa. Tulokset julkaistiin PLOS ONE -lehdessä.

Pitkä napanuora voi muun muassa heikentää sikiön verenkiertoa ja altistaa hapen puutteelle raskauden tai synnytyksen aikana.

Tutkijoiden mukaan uusi havainto raskaudenaikaisen SSRI-lääkityksen yhteydestä napanuoran pituuteen voi viitata siihen, että SSRI-lääkkeet saattavat lisätä sikiön aktiivisuutta ja liikkumista kohdussa.

– Napanuoran pituuteen vaikuttaa se, kuinka paljon kehittyvä sikiö liikkuu. Sikiön liikkuessa napanuoraan kohdistuu venytystä, joka aiheuttaa napanuoran pitenemisen, tutkimusartikkelin ensimmäisenä kirjoittajana toiminut tohtorikoulutettava Julia Kivistö kertoo.

Hoitovaihtoehtojen yksilöllinen valinta tärkeää

Tutkimuksessa oli mukana yli 24 000 naista, jotka synnyttivät Kuopion yliopistollisessa sairaalassa vuosien 2002–2012 välisenä aikana.

Masennuslääkkeitä käytti raskauden aikana 1,7 prosenttia tutkimukseen osallistuneista eli 416 naista. Heistä valtaosa käytti SSRI-lääkkeitä. Tavallisin SSRI-lääke oli sitalopraami, jota käytti 217 odottajaa.

Muita SSRI-lääkkeitä kuin sitalopraamia käyttäviä äitejä oli aineistossa vain vähän, joten tuloksia ei voida pitää niiden osalta luotettavina.

SSRI-lääkkeitä käyttäneiden äitien vastasyntyneet saivat myös matalia kuntopisteitä ja joutuivat tehohoitoon kaksi kertaa todennäköisemmin kuin muut, mutta nämä muutokset todennäköisesti selittyvät ainakin osittain äidin masennuksella.

Samansuuntaisia havaintoja odottajan mielialan vaikutuksista vastasyntyneen kuntoon on tehty muissa tutkimuksissa.

SSRI-lääkkeiden vaikutusta napanuoran pituuteen ei ole kuitenkaan aikaisemmin havaittu.

– Sekä hoitamaton masennus että masennuksen lääkehoito aiheuttavat muutoksia raskauden kulkuun ja synnytykseen. Tämän vuoksi hoitovaihtoehtojen miettiminen yksilöllisesti on ensisijaisen tärkeää, Kivistö toteaa.

Raskaudenaikaisesta masennuksesta kärsii eri arvioiden mukaan 7–19 prosenttia odottajista, ja heistä arviolta 7–9 prosenttia käyttää raskauden aikana masennuslääkkeitä. SSRI-lääkkeet ovat masennuslääkkeistä käytetyimpiä myös raskauden aikana.