Uutinen

Professori: Apteekin omistajan pitää olla proviisori

10.04.2017 | 09:30

Teksti : ERJA ELO

Jos apteekkijärjestelmää halutaan muuttaa, pitää ensin pohtia apteekkitoiminnan tavoitteita ja tehtäviä terveydenhuollossa, sanoo sosiaalifarmasian professori Riitta Ahonen.


Olet todennut julkisesti, että apteekin omistajan tulee olla proviisori. Miksi?

Proviisori on laillistettu terveydenhuollon ammattihenkilö, joka on sidottu noudattamaan lakia terveydenhuollon ammattihenkilöistä, edistämään potilasturvallisuutta sekä toimimaan terveydenhuollon palvelujen laatua edistävien periaatteiden mukaisesti.

Jos omistajana on joku muu, ei näitä periaatteita enää noudatettaisi, koska tärkeintä olisi yrityksen tuotto eikä sen tuoma lisäarvo terveyspalvelujärjestelmälle.

Mitä tutkimusnäyttöä on proviisoriomistuksen vaikutuksesta apteekin toimintaan?

Tästä ei ole juurikaan tutkimustietoa. Sen sijaan on tutkittu, miten apteekkijärjestelmä vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen, hintoihin ja palvelun laatuun.

Miten apteekkien määrän lisääntyminen vaikuttaa lääkkeiden saatavuuteen?

Yleensä ajatellaan, että apteekkien määrän lisääntyminen johtaa lääkkeiden parempaan saatavuuteen. Näin voi olla alueilla, joissa on ollut vähän tai ei lainkaan apteekkeja.

Maissa, joissa apteekkijärjestelmä on vapautettu, uusia toimipisteitä perustetaan kuitenkin alueille, joilla on jo ennestään apteekkeja.

Jos apteekkeja on jollakin alueella paljon, se johtaa pieniin yksiöihin. Tämä puolestaan johtaa siihen, ettei niillä ole varaa pitää laajaa lääkevarastoa, jolloin lääkkeiden saatavuus voi heikentyä. Lääkkeiden saatavuus ei ole sama asia kuin apteekkitoimipisteiden lukumäärä.

Miten apteekkijärjestelmä vaikuttaa lääkkeiden hintoihin?

Lähes kaikissa maissa lääkkeiden hintoja säännellään. Lääkkeiden hintoihin vaikuttavat monet tekijät. Tutkimustiedon valossa apteekkijärjestelmän vapauttaminen ei automaattisesti alenna lääkkeiden hintoja.

Jos hintakilpailulla halutaan säästöjä, se tulisi kohdistaa reseptilääkkeisiin. Tämä puolestaan tarkoittaa sitä, että niitä pitäisi voida mainostaa suoraan väestölle. Se puolestaan voi johtaa kasvavaan lääkkeiden kulutukseen.

Entä mitä tiedetään siitä, miten järjestelmä vaikuttaa palvelun laatuun?

Tutkimustieto tästä on ristiriitaista, tulokset riippuvat siitä, miten palvelun laatua on mitattu.