Uutinen

Poliisi tutkii Renkomäen apteekin toiminnassa uusia rikosepäilyjä

22.11.2016 | 13:18

Teksti : ERJA ELO

Hämeen poliisilaitoksen mukaan on syytä epäillä, että ainakin joissain tapauksissa lääkelain vastainen lääkevaihto on vaarantanut asiakkaiden terveyttä vakavasti.

Lahden Renkomäen apteekin epäillään toimittaneen asiakkailleen lääkelain vastaisesti vääriä lääkkeitä. Epäselvyyksiä on ollut myös lääkkeiden toimittamisessa asiakkaille ja lääketoimitustietojen virheellisissä kirjaamisissa apteekkijärjestelmään.

Hämeen poliisilaitos on aloittanut esitutkinnan nyt myös rikosnimikkeellä vaaran aiheuttaminen. Sen mukaan on syytä epäillä, että ainakin joissain tapauksissa lääkelain vastainen lääkevaihto on vaarantanut asiakkaiden terveyttä vakavasti.

Myös Kela on vahvistanut tekevänsä apteekin toiminnasta oman tutkintapyynnön Hämeen poliisilaitokselle. Kelassa epäillään reseptikeskukseen kohdistuneita väärinkäytöksiä ja aiheettomien lääkekorvausten maksamista.

Fimea peruutti Renkomäen apteekin apteekkarin toimiluvan 11. marraskuuta. Apteekki on suljettu toistaiseksi.

Kymmenet asiakkaat yhteydessä Fimeaan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea pyysi lokakuussa Hämeen poliisia selvittämään, onko Lahden Renkomäen apteekin toiminnassa syyllistytty rikokseen.

Tuolloin Hämeen poliisilaitoksella kirjattiin tutkintailmoitus epäillyistä lääkerikoksesta ja väärennyksestä.

Marraskuun alussa Fimea pyysi Lahden Renkomäen apteekin asiakkaita varmistamaan, että heidän saamansa lääke vastaa lääkärin määräystä.

Fimeaan ovat ottaneet yhteyttä useat kymmenet asiakkaat. Fimea on arvioinut asiakkaiden esille tuomia lääkevaihtoon ja muihin lääkkeen luovuttamiseen liittyviä tapahtumia ja toimittanut tiedot poliisille.

Poliisi pyytää edelleen Renkomäen apteekin asiakkaita varmistamaan, että heidän saamansa lääke vastaa lääkärin määräystä.

Jos lääke tai sen vahvuus on eri kuin reseptiin on merkitty, tai lääkkeen toimittamisessa on ollut muita ongelmia, tapahtumasta voi edelleen ilmoittaa Fimealle, joka toimittaa tiedot poliisille.